Fejlesztési hullám indult az agráriumban

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a gazdaság szereplői közül a mezőgazdaság élt a leginkább az elmúlt fél évben a kedvezményes kamatozású NHP fix lehetőségével.

Magyar Nemzet
2019. 08. 29. 12:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a gazdaság szereplői közül a mezőgazdaság élt a leginkább az elmúlt fél évben a kedvezményes kamatozású NHP fix lehetőségével, és a kedvező gazdasági környezet tovább növelheti az agrárium hitelállományát – áll az OTP Agrár közleményében. Az agrá­rium tartós fejlődésének, jövedelmezősége növekedésének alapfeltétele a termelékenység javulása, ennek kialakításában pedig kulcsfontosságú szerepet játszik az elmúlt években felpörgött agrárhitelezés. A mezőgazdaság hitelállománya 2019 második negyedévének végén már elérte a 678 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 12,6 százalékos növekedés.

A januárban indított, kedvezményes kamatozású NHP fix összes kihelyezésének csaknem negyede – több mint 52 milliárd forint – az agráriumba került. Az NHP fix lehetőségeire épül a bank új konstrukciója: eddig termőföld vásárlására és szabad felhasználásra vehették fel az érintettek, ma pedig már beruházási és fejlesztési célokra is igényelhető a kedvezményes kamatozású NHP fix. Hozzátették: a nyertes uniós pályázati projektek megvalósításával az agrárberuházások további növekedése várható idén, a kedvező kamat- és finanszírozási környezet pedig a következő időszakban is az előnyös feltételekkel kínált hitelforrások igénybevételét jelzi.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese jelezte: az agrárgazdaság és az élelmiszeripar kiemelt szerepet játszik az OTP-csoport hitelezési tevékenységében, az anyabank idehaza az idei első fél évben mintegy 200 milliárd forint hitelt helyezett ki az agrárgazdaság vállalkozásaihoz, a csoport külföldi leánybankjai mintegy 1,25 milliárd euró agrárhitelt nyújtottak ezen időszakban.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az OTP Bank agrárhitelezéssel foglalkozó sajtótájékoztatóján tegnap rámutatott: az agrárium tartós fejlődésének, jövedelmezősége emelkedésének alapvető feltétele, hogy a termelékenység tovább javuljon az ágazatban. Ennek kialakításában kulcsfontosságú, hogy az elmúlt években felpörgött az agrárhitelezés. Kiemelte: a magyar mezőgazdaság egy hektárra vetített termelékenysége 2010 és 2018 között kétharmadával, 615 euróra növekedett, ez a növekedési ütem Belgium és Dánia után a harmadik legmagasabb érték az Európai Unióban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.