Fékezte az ipari termelést a nyári leállás

Magyar Nemzet
2019. 10. 08. 15:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autógyárak nyári leállásának a tavalyitól eltérő ütemezése és a munkanaphatás állhat az ipar minden várakozástól elmaradó augusztusi teljesítménye mögött – vélik a távirati iroda által megkérdezett elemzők. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott első becslése szerint augusztusban 0,3 százalékkal haladta meg az ipari termelés volumene az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat 2,7 százalék növekedést mutat. Egy hónappal azelőtt, júliusban az ipari termelés volumene 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a tisztított adatok alapján 8,7 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva augusztusban 1,2 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

Bár a legtöbb elemző a hátralévő hónapokban is az eddigiekhez hasonló hullámzó teljesítményre számít, az év egészét tekintve szinte mindenki egyetért abban, hogy öt százalék felett alakul majd az ipar bővülési rátája.

– Működik a magyar beruházásösztönzési politika, mert amíg máshol stagnál vagy csökken az ipari termelés, addig Magyarországon bővül – kommentálta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstraté­giáért és szabályozásért felelős államtitkára a KSH adatait. György László szerint tartósan teljesíthető az a straté­giai cél, hogy a magyar gazdaság az EU átlagánál két százalékponttal gyorsabban növekedjen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.