Féláron is lehet lakást venni az új juttatásokkal

Novák Katalin két példáján keresztül mutatjuk meg, mit jelent a kedvezményes lakásáfa és az illetékmentesség a gyakorlatban.

Pintér
2020. 12. 19. 6:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin családügyi miniszter rendszerint két példát emlegetett az otthonteremtési program ismertetésekor. Nézzük meg, hogy pontosan mit jelent január 1-jétől, ha egy család egy nettó harmincmillió forintba és mit, ha egy nettó ötvenmillióba kerülő lakást vásárol!

Új építésű ingatlan esetén már előbbi is tízmilliós nagyságrendű megtakarítást jelent. Egy nettó harmincmilliós lakásnál ugyanis a 27 százalékos forgalmi adóval és a négyszázalékos vagyonszerzési illetékkel összesen 39,3 millió forint kiadása keletkezik a családnak. A január 1-jétől (újra) élő ötszázalékos áfával azonban eleve 6,6 millió forint megfizetése alól mentesül. Az adásvétel után az ötszázaléknyi áfát, a példában szereplő esetben másfél millió forintot is vissza tud igényelni, az illetékmentesség pedig további 1,2 millió forint megspórolását jelenti. Vagyis a család nettó áron összesen 9,3 millióval olcsóbban tudja megvenni az új építésű lakást ­január 1-jétől. Ehhez pedig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) révén még vissza nem térítendő támogatás is jár: egy gyermeknél hatszázezer, két gyermeknél 2,6 millió, háromnál tízmillió forint.

Ezzel egy nettó harmincmillió forintos új építésű ingatlant a nagycsaládok mindenféle adófizetési kötelezettség nélkül, mindössze húszmillió forintért tudnak megvásárolni.

A másik példában, a nettó ötvenmillió forintos új lakásnál a teljes áfamentesség 13,5 millió forint megspórolását jelenti a családnak, az illetékmentesség pedig további kétmillió forintos kiadás alól mentesíti őket. Mindez összességben 65,5 millió forint kiadás helyett ötvenmillió forintot jelent, amiből a csok ugyanúgy fedez akár tízmillió forintot.

Fontos, hogy bár a csoknál nagy a különbség a gyerekszámtól függően, a teljes áfamentesség és az illetékmentesség ugyanúgy jár az egygyermekeseknek, mint a nagycsaládoknak. A lehetőség pedig nemcsak a házaspárok, hanem az élettársak, sőt az egyedülálló szülők előtt is nyitva áll. Önmagában az ötszázalékos lakásáfa általános érvényű, családtól, gyerektől függetlenül bárki a kisebb áfakulccsal számolhat. Ha pedig használt lakásról van szó, a családok itt is számolhatnak a csok millióival és az illetékmentességgel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.