Felelősség a gyermek felkészítése

Szülőként nagy felelősség felkészíteni iskolás gyermekünket arra, hogy nem várt vészhelyzetekben miként cselekedjen. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő azt tanácsolja: a szülő tanítsa meg a gyermeket.

Magyar Nemzet
2019. 02. 25. 16:32
null
A kicsik nem tudják, pedig sok veszély leselkedik rájuk Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szülőként nagy felelősség felkészíteni iskolás gyermekünket arra, hogy nem várt vészhelyzetekben miként cselekedjen. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő azt tanácsolja: a szülő tanítsa meg a gyermeket: fontos, hogy mindig a megbeszélt útvonalon közlekedjen, és szóljon, hogy mikor indul el az iskolából, így az is kiszámítható, mikor érkezik meg, illetve ha késik, tudni fogják, hol keressék.

A biztonságos hazaút nyomon követését számos okosalkalmazás is segíti, amelyeket telefonra, órára lehet telepíteni. Jobb, ha a gyermek inkább elkerüli a parkos, fás, sötét útszakaszokat, aluljárókat, és fokozott figyelemmel halad át a lépcsőházakon, megállókon – tanácsolja a szakértő. Emellett a fiatal legyen figyelmes útközben, nézze meg, kikkel utazik együtt, és ha azt érzi, hogy valami nincs rendben, kérje felnőtt segítségét.

A kicsik nem tudják, pedig sok veszély leselkedik rájuk
Fotó: Havran Zoltán

Amennyiben a gyermek nem tud telefonálni, minden esetben egyenruhásoktól kérjen segítséget. Baj esetén a rendőrön, a tűzoltón és a mentőn kívül jó választás lehet bevásárlóközpontban egy biztonsági őrhöz, tömegközlekedésen pedig a sofőrhöz fordulni.

Kovács Ildikó szerint az is fontos, hogy az értéktárgyakat az iskolás ne tartsa látható helyen, a telefont, pénztárcát például mindig a belső zsebbe tegye, hogy ne kínálkozzon könnyű prédaként a támadóknak. Ezzel együtt a kiskorúnak azt is tudnia kell, hogy jobb együttműködnie, ha a rabló nagyobb és erősebb nála, az értéktárgyak ugyanis pótolhatók, a testi épség viszont mindenkor a legfontosabb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.