Felére apadt az ország légterén áthaladó repülők száma

Felére csökkent a repülőgépek mozgása Magyarország légterében az első háromnegyed évben, míg az utasforgalom ennél is nagyobb mértékben, harmadára olvadt. Az ok közismert: a határzár és a kötelező hatósági karantén. A légiközlekedési szektor a Covid–19-gyorstesztek általános használatától és a karanténkötelezettség kölcsönös eltörlésétől várja a forgalom újraindulását.

2020. 10. 05. 18:44
null
A gyors online ügyintézés sem segítség Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma március 9-én indult csökkenésnek a járvány következtében,

az eddigi legdrasztikusabb visszaesést pedig májusban regisztrálta a HungaroControl.

Május 2-án mindössze tizenöt érkező és induló gép vette igénybe a nemzetközi repülőteret, 95 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos napján, amikor 283 gépet fogadtak vagy indítottak. Összességében több mint ötven százalékkal csökkent idén január és szeptember között a Magyarország légterén átrepülő járatok száma – közölte lapunkkal a HungaroControl.

Szeptember végéig összesen mintegy 257 ezer átrepülő és több mint 41 ezer le- és felszálló repülőgép biztonságáról gondoskodtak a magyar léginavigációs szakemberek.

A légtér forgalma a töredékére esett, jóval kevesebb utas fordult meg a korábbiaknál Ferihegyen a covid évében
Fotó: Havran Zoltán Magyar Nemzet

A nyár elején lassú, de biztató növekedés kezdődött, július második felétől stagnál a forgalom. A járványidőszak legkiemelkedőbb napja augusztus 22-e volt, amikor közel kétezer repülőgépet kezeltek a társaság távolkörzeti, közelkörzeti és tornyos irányítói. Egy évvel korábban, ugyanezen a napon a járatszám kis híján elérte a négyezret. 2020 lehet az első olyan év, amelyben nem valamelyik nyári nap a forgalmi csúcstartó, hiszen drasztikus fordulatnak kellene végbemennie ahhoz, hogy január 6-a elveszítse jelenlegi elsőségét.

Már nyoma sincs az elmúlt években sűrűn előforduló tömegjeleneteknek a fővárosi repülőtéren
Fotó: Katona Vanda

A légtér forgalmánál – amely tartalmazza az átrepülő gépek számát is – is

nagyobb mértékben esett a budapesti légikikötő utasforgalma. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér áprilisban, a járvány európai kitörésekor 99,3 százalékkal kevesebb utast kezelt, mint az előző év azonos időszakában.

Habár a nyári hónapok némi emelkedést mutattak – az áprilisi alig tízezer főről közel négyszázezerre kúszott fel az augusztusi utasszám –, a szeptember 1-jétől életbe lépett újabb utazási korlátozások ismét a nyár eleji szintre csökkentették a forgalmat. A repülőtéren szeptemberben naponta kevesebb mint háromezer utas fordult meg, ami a tavalyi forgalom hat százaléka. A Budapest Airport arra számít, hogy a további várható járattörlések és utasszámcsökkenés miatt a forgalom a tervezett maximum egyharmada, legfeljebb öt és fél millió fő lehet idén.

Ferihegyen testhőmérséklet-mérést végeznek. Gyorsteszt segíthet az utasforgalom élénkítésében, amit a karanténkötelezettség nem ösztönöz Fotó: Teknős Miklós

A légi közlekedés újraéledéséhez a Covid–19-járvány újfajta kezelése vezethet el. Mint azt a légitársaságokat tömörítő nemzetköti szervezet, a IATA közzétette, a tizenöt perces gyorsteszt általános alkalmazása a Covid-negatív utasok számára lehetővé teszi majd a karantén mellőzését.

Ehhez a kormányzatok kölcsönös megállapodása kell (a teszt már elérhető termék a piacon). A karantén eltörlését szorgalmazták a légitársaságok is. Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a közelmúltban egy olasz lapnak adott interjúban határzárak helyett egész Európában egységes reptéri vizsgálatok bevezetését javasolta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.