Törlesztési moratóriumot és járulékelengedést jelentett be Orbán Viktor

Nem kell törlesztőrészletet fizetniük sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek eddig felvett hiteleik után 2020 végéig, a koronavírus-járvány miatt már most súlyos károkat szenvedő ágazatokban pedig június 30-ig nem kell járulékot fizetniük a munkáltatóknak, sőt a munkavállalói elvonásokat is mérsékli a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány tegnap döntött a munkahelyek megvédését és a gazdaság újraindítását célzó öt legsürgetőbb lépésről, de további intézkedések jönnek.

Nagy Kristóf
2020. 03. 19. 6:05
null
Nagy könnyebbséget jelent a gyermekeseknek a bejelentett hitelmoratórium Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány felfüggeszti a magánszemélyek és a vállalkozások hiteleinek kamat- és tőkefizetési kötelezettségét az év végéig – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kabinet tegnapi ülését követően, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány miatt fontos gazdasági kérdésekben kellett dönteniük. A mentességet az összes magánszemély és vállalkozás megkapja, a törlesztés felfüggesztése az eddig megkötött kölcsönszerződésekre vonatkozik. A miniszterelnök emellett bejelentette: június 30-ig meghosszabbítják a vállalkozások rövidlejáratú hiteleit. A mai naptól felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (thm) pedig maximalizálja a kormány, amelynek mértéke a jegybanki alapkamat plusz öt százalék lesz.

Könnyítés a terheken: a válság sújtotta ágazatokban elengedik a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét
Fotó: Éberling András

Orbán Viktor emlékeztetett: a koronavírus-járvány miatt a gazdaság számos ágazata már most rendkívül súlyos gondokkal küzd. Idesorolta a turizmust, a vendéglátást, a szórakoztatóipart, a sport- és kulturális szolgáltatásokat, valamint a személyszállításban a taxiszolgáltatást. Ezért az érintett ágazatokban a kormány elengedi a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét, a munkavállalók járulékterheit pedig jelentősen csökkenti. A döntés ideiglenes, egyelőre jú­nius 30-ig érvényes. Ebben az időszakban az érintett ágazatokban a munkavállalók bérét nem terheli nyugdíjjárulék, egészségügyi hozzájárulást pedig csak a törvényben meghatározott legkisebb mértékben kell megfizetni. Az egyéni vállalkozóként működő taxisok mentességet kapnak a kata, tehát a kisadózó vállalkozások tételes adójának megfizetése alól.

A miniszterelnök bejelentése szerint – szintén június 30-ig – nem kell megfizetni a turisztikai hozzájárulást, emellett az említett ágazatokban nem mondhatják fel a helyiségbérleti szerződéseket a tulajdonosok és nem emelhetnek a bérleti díj összegén sem. Orbán Viktor arról is beszélt, a kormány rugalmasabbá teszi a munkavállalás szabá­lyait, aminek célja, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással. A bejelentett intézkedések részletszabályai már mától nyilvánossá válnak.

A miniszterelnök ötpontos intézkedéscsomagról beszélt a gazdaság megmentéséért
Fotó: Facebook

A miniszterelnök a bejelentett ötpontos intézkedéscsomaggal kapcsolatban jelezte, ezek csak az első, legsürgetőbb lépések, a gazdaság újraindítása érdekében szinte minden nap várhatók újabb és újabb döntések. – A kormány az emberek egészségét tartja a legfontosabbnak, ugyanakkor a világjárvány a gazdaságot is veszélyezteti, ezért eljött az ideje azoknak a döntéseknek, amelyek az újraindítását célozzák. A bejelentett intézkedések célja, hogy megvédjük a munkahelyeket, mert az elmúlt tíz évben megtanultuk, ha munka van, minden van – hangsúlyozta a miniszterelnök. Emlékeztetett, a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hét napban megszervezték Magyarország kollektív önvédelmét a koronavírus-világjárvánnyal szemben. Orbán Viktor hozzátette, a járványhelyzettel kapcsolatos döntésekről, az aktuális helyzetről folyamatos az emberek tájékoztatása, az Operatív Törzs, az akciócsoportok és a járványügyi szakemberek pedig továbbra is megállás nélkül a koronavírus miatt kialakult helyzet kezelésén dolgoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.