Felgyorsítanák a Paks II beruházást

Az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően módosíthatják a paksi atomerőmű terület-előkészítési munkáit is szabályozó kormányrendeletet.

Magyar Nemzet
2019. 11. 28. 19:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően módosíthatják a paksi atomerőmű terület-előkészítési munkáit is szabályozó kormányrendeletet – tájékoztatta a Világgazdaságot a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János emlékeztetett: a szigorú nukleáris szabályozást alkalmazó Finnországban a Hanhikivi atomerőművi projektnél már folyamatban van a munkagödör kialakítása, miközben a létesítési engedély iránti teljes kérelmet még nem nyújtották be a finn nukleáris hatósághoz. A miniszter leszögezte, hogy a tervezett hazai jogszabálymódosítás nem jelent enyhítést. Előírásokat, követelményeket nem módosít, a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak, egyedüli célja, hogy a paksi telephelyen az előkészítő földmunkák korábban megkezdődhessenek. A tervezett jogszabálymódosítás a fővállalkozói szerződésben rögzített felelősségi köröket nem érinti. Süli János azt is egyértelművé tette, hogy a Nukleáris biztonsági szabályzat szerinti bármiféle létesítési tevékenység továbbra is csak a létesítési engedély megszerzését követően indítható el.

A finn nukleáris szabályozás alapján a környezeti hatáselemzést követően nincs önálló telephely-engedélyezési eljárás, csak létesítési engedélyezési eljárás. Ennek részeként ítélik meg a telephely alkalmasságát is. A finn projekttársaság a szabályozás értelmében meg is kezdte a leendő munkatérből a talajkitermelést, a munkagödör kialakítását. Ez a terület a majdani atomerőmű helyéül szolgál. A finnek mindezt a munkát úgy végzik, hogy nincs szükségük telephelyengedélyre (Paks II-nek már van jogerős telephelyengedélye), és még nem nyújtották be a komplett létesítési engedély iránti kérelmet sem.

Paks II mindezen munkák engedélyezési eljárását a tervezett jogszabálymódosítás alapján három hónappal azt követően kezdhetné meg, hogy a teljes létesítési engedély-kérelmet benyújtották a hatósághoz. Ez a három hónap szükséges ugyanis ahhoz, hogy a hatóság értékelje az építési sajátosságokat. Vagyis csak a három hónapos értékelési időszak után nyújthatnák be a területelőkészítési engedélykérelmet, így a hatóság meg tudja ítélni az atomerőmű építményeihez szükséges területelőkészítési munkák kapcsolódását, és ezek nukleáris biztonsági vonatkozásait. Pozitív elbírálás esetén az engedély 60+30 nap alatt (normál elbírálási idő, illetve egyszeri 30 napos hosszabbítás) szerezhető meg.

A tervezett módosítás azt szolgálja, hogy a nukleáris biztonsági előírásokat szem előtt tartva a paksi telephelyen továbbra is biztosítottak legyenek a folyamatos munkavégzés feltételei – jelentette ki Süli János. A miniszter felidézte, korábban az Európai Bizottság már engedélyezte, hogy a szerződésben eredetileg rögzített ütemtervtől eltérve, korábban kezdődhessen meg a felvonulási épületek (például raktárak, szerelőcsarnokok) kivitelezése is.

A miniszter kiemelte, hogy a résfalazási és talajszilárdítási munkák, illetve a munkagödör-kialakítás a terület előkészítését biztosítják és élesen elkülönülnek az atomerőmű létesítésétől. Az atomerőmű építése az úgynevezett első betonozással indul, és kizárólag a létesítési engedély, valamint a releváns további épület-engedélyek birtokában kezdhető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.