Fellendült a lakáspiac, de van, aki kivárna

A Duna House arról számolt be, hogy az elmúlt évek ilyenkor megszokott átlagához képest mintegy 15 százalékkal nőtt a regisztrált ingatlankeresők száma.

2019. 02. 27. 15:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon gyorsan reagáltak az új családtámogatási lehetőségekre a vevők. A Duna House arról számolt be, hogy az elmúlt évek ilyenkor megszokott átlagához képest mintegy 15 százalékkal nőtt a regisztrált ingatlankeresők száma. Az országos lefedettségű közvetítőhálózat szerint az év elején megugró kereslet a tapasztalatok szerint fokozatosan csökkenő irányt mutat február-március környékén. Ezúttal azonban az erős évkezdet után február második felében ismét növekvő vevői érdeklődést tapasztaltak.

– A támogatások mostani bejelentése és későbbi hatálybalépése kettős hatással van az ingatlankeresők körére. Azok, akik szeretnének élni a támogatás valamelyik formájával, kivárják a hatálybalépést és néhány hónappal eltolják vásárlásukat. Azok viszont, akik élethelyzetük miatt nem tudnak részesülni a támogatásból, próbálják előre hozni a vásárlásukat, hiszen az ingatlanárak további emelkedésére számítanak – mondta Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője.

Szerinte a megugró kereslet alátámasztja azt a tényt, hogy utóbbi vevők vannak többségben. A cég közleményében ugyanakkor megjegyezte: a rövid távú növekedés láttán még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, de tény, hogy a bővülés éppen a bejelentések után volt látványos.

Ismert, a családvédelmi akcióterv három pontja közvetlenül segíti az otthonteremtést. A fiatal házasok szabadon felhasználható, tízmillió forintos, nullaszázalékos életkezdési kölcsöne, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé igényelhető 10-15 millió forintos kamattámogatott kölcsön kiterjesztése a használt ingatlanokra, valamint a jelzáloghitel-tartozás nagyobb mértékű állami előtörlesztése várhatóan július 1-jétől lesz elérhető.

A tervek szerint szintén az év második felétől vezetik be a falusi csokot, amely mintegy kétezer olyan, ötezer lelkesnél kisebb településen lesz elérhető, ahol az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent a népesség. A falusi csok azt jelenti, hogy az új lakásokra igényelhető nagyobb összegek – három gyerek esetén akár tízmillió forint – az érintett községekben régi építésű ingatlan vásárlására, valamint bővítésre és felújításra is felhasználhatók lesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.