Felléphetünk a kettős minőség ellen

Magyar Nemzet
2019. 04. 18. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerek elleni fellépés; az Európai Parlament tegnapi ülésén jóváhagyta a megállapodást a fellépést lehetővé tevő előírásokról – közölte tegnap az Agrárminisztérium.

A jogszabálytervezet értelmében az emberek megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzőjű termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban.

Emellett a tervezetben előírják, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű vagy térfogatú kiszerelésben hozhassa forgalomba.

Felidézték: több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, amelyben a miniszté­rium határozottan kiállt a vásárlók mellett. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az ­Európai Bizottság.

Sikeres volt a V4-országok és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elérték, hogy módosította az Európai Bizottság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, mely így lehetővé teszi a hatékony fellépést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.