Félmillió új netkapcsolat 2015 óta

A következő hetekben és hónapokban újabb településeken fejeződnek be infrastrukturális fejlesztések a Szupergyors internet program keretében — közölte lapunkkal az innovációs tárca államtitkára. Kara Ákos hangsúlyozta, hogy a fejlesztések nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánításával egyszerűbb bürokratikus eljárással néztek szembe, emellett pénzügyi támogatást is kaptak.

2019. 02. 08. 9:29
null
Elsősorban az optikai hálózatok fejlesztésén van a hangsúly Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon már több mint 2,8 millió háztartásban érhető el vezetékes technológiával a szupergyors internet. A 2015-ben indított Szupergyors internet program (SZIP) részeként három év alatt ötszázezer új háztartás számára épült ki a széles sávú internetet biztosító kapcsolat – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Kara Ákos szerint folyamatosan növeli a hálózat sebessége iránti elvárást az interneten elérhető szolgáltatások, tartalmak, valamint a családtagok által egyidejűleg használt eszközök egyre nagyobb száma. Éppen az ilyen tartalmak magasabb színvonalú elérését biztosíthatja vezetékkel, vagy a SZIP mobilszolgáltatással az ország szinte minden pontján elérhető, másodpercenként legalább 30 megabites (Mbps) internet – tette hozzá az államtitkár.

Kara Ákos emlékeztetett arra, hogy SZIP 2.0 néven folytatódik a hálózatok fejlesztése, hiszen a digitális infrastruktúra fejlesztése az ország versenyképességének erősítése szempontjából is rendkívül fontos.

– A program első fázisában a 30 Mbps sávszélesség elérése volt a cél, a SZIP 2.0-nál pedig már a legalább 100 Mbps-os sávszélesség minél szélesebb körű elterjesztését célozzuk, elsősorban optikai (üvegszálas) hálózatok fejlesztésével. Ez tehát azt jelenti, hogy idén januártól a SZIP 2.0 részeként újabb fejlesztések várhatók, a következő hetekben, hónapokban is újabb és újabb települési fejlesztések fejeződnek be az országban. A jövő héten a Heves megyei településeken, azt követően pedig Hajdú-Bihar és Borsod megyében adunk át új beruházásokat – részletezte az államtitkár.

Elsősorban az optikai hálózatok fejlesztésén van a hangsúly
Fotó: MTI/Komka Péter

Az ITM és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) a pénzügyi támogatás mellett a fejlesztések nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánításával, az építkezésekhez kapcsolódó bürokrácia csökkentésével segítette a pályázókat. Kara Ákos szavai szerint ez utóbbi azt jelenti, hogy a pályázati nyerteseknek kevesebbszer kellett különböző hivatalokba menniük, és gyorsabban kapták meg a munkájukhoz szükséges engedélyeket.

Példaként emelte ki, hogy a hírközlési hálózatok építéséhez szükséges hatósági eljárások egyszerűsödtek, így számos esetben engedély helyett bejelentés is elég volt az adott munka elvégzéséhez. Azokban az esetekben, amelyekben továbbra is szükség volt engedélyezésekre, egyszerűsödtek az eljárási szabályok és rövidültek a határidők.

Az államtitkár szerint garanciát jelent, hogy az országban az építési, hálózatfejlesztési munkákat önerős vállalás vagy nyilvános pályázat útján 35 nyertes vállalkozás végzi, amelyeknél folyamatosan vizsgálja a KIFÜ a fejlesztések ütemét és a műszaki követelményeknek való megfelelését, több alkalommal, helyszíni ellenőrzéssel. A vállalkozók túlnyomó többsége megfelelő minőségű munkát végez.

Jövőre várható azoknak a beruházásoknak az átadása, amelyek esetében a pályázati út nyomán kivitelezendő szerződések befejezési határidejét a Pénzügyminisztérium Irányító Hatósága korábban módosította. A települési fejlesztések többsége idén, de legkésőbb 2020 végéig mindenhol befejeződik – hangsúlyozta Kara Ákos, hozzátéve, hogy ezzel teljesül az az Európai Unió által előírt követelmény, amely szerint a fenti határidőig minden euró­pai állampolgárnak elérhetővé kell tenni a legalább 30Mbps sebességű internet-hozzáférést.

Az államtitkár kitért arra is, hogy vezetékes internet-ellátottságban már most is az európai uniós átlag felett áll Magyarország, de a hazai 4G mobilhálózat sebessége a világszinten is előkelő 15. helyet foglalja el. A 11 millió mobilnetes előfizetés azt mutatja, hogy sokan több mobileszközt is használnak – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.