Felújítják a belvárosi Reischl-féle sörházat Keszthelyen

Több mint egymilliárd forintot fordítanak Keszthelyen a belvárosi műemléképület, a Reischl-féle sörház és barokk szárnya felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával. A beruházás kivitelezői szerződését csütörtökön írták alá a városházán.

Forrás: MTI2019. 06. 13. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: a Reischl-féle sörház felújítására 850 millió forintot fordítanak.

A leromlott állapotú ipari műemléki épületegyüttes rekonstrukciójával sokfunkciós közösségi, valamint kereskedelmi-szolgáltató terek jönnek létre.

A helyiségek kialakításával a keszthelyi kézműves sörfőzés alapjait is megteremthetik.

Az egykori sörház belső udvarán a romos épületmaradványok elbontásával új zöldterületet alakítanak ki.

A közbeszerzési eljárás során a kivitelezési jogot az Investmondi-System Kft. nyerte el, a munkaterületet a napokban veszik át, a kivitelezési munkák jövőre fejeződnek be.

További 250 millió forint pályázati forrásból az épületegyütteshez kapcsolódó barokk szárny újul meg.

A leromlott állapotú épületszárnyban szövetkezeti boltot és kiegészítő helyiségeket alakítanak ki.

A kereskedelmi egységek létrehozásával a helyi mezőgazdasági termelők piacra jutását segítik, az épület teljes felújítása mellett olyan eszközöket – egyebek közt mérlegeket, pénztárgépeket és számítógépeket – szereznek be, amelyek azt szolgálják, hogy a helyi áruk minél hatékonyabban jussanak el a vásárlókhoz.

A fejlesztés eredményeként Keszthely egyik legrégibb barokk épülete újul meg. Az uradalmi sörházként működő épületegyüttest 1770 körül, Festetics Pál megrendelésére építették. Az üzemeltetést 1844-ben Reischl Vencel cseh származású serfőző vette át, később az épületegyüttesben sajtüzem működött, az utcafronti barokk szárnyban pedig lakásokat alakítottak ki.

Az épületegyüttest 2004 januárjában nyilvánították műemléki védett értékké.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.