Fémalkatrészek után robotika

Okosmérés, fogyasztás-optimalizáció és robotika vált jellemzően a közmű-beszállító alkatrészgyártók új profiljává, de kezdő cégek is foglalkoznak ilyesmivel. Jelenleg még olyan hatalmas a piac, hogy elférnek egymás mellett a kisebb, a közepes és a legnagyobb vállalatok, az Európában kínálkozó lehetőségeket pedig számos közel- és távol-keleti cég is szeretné kihasználni.

2019. 11. 15. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérés, energiahatékonyság és okosmegoldások, továbbá megújulóenergia-hasznosítás és energiatárolás témakörben mutatta be fejlesztéseit száz ország nyolcszáz cége Párizsban, a European Utility Weeken. A nevével ellentétben csak három napot felölelő expó néhány standján ugyan még bele lehetett botlani kisebb-nagyobb fémalkatrészek gyártóiba, ám ma már nem jut akkora szerep a kézzelfogható termékeknek, mint mondjuk tizenöt évvel ezelőtt. A vezetékeket, csöveket, csapokat gyártó vállalatok termékei, noha még mindig elengedhetetlenek a közműszolgáltatásban, már nem kizárólagos a szerepük.

Egyes, eszközöket, alkatrészeket előállító cégeknek sikerült meglovagolniuk az új, digitális hullámot, mások eltűntek és helyükre informatikai fejlesztésekkel előálló startupok álltak. Előbbi kategóriába tartoznak a nagy, nemzetközi vállalatok, amelyeknek volt elég anyagi és humán erőforrásuk a digitális átállásra, illetve aktívan részt is vettek az informatikát alkalmazó világ megalkotásában. A nagy múlt mégsem minden, hiszen kifejezetten optimisták az energetikai startupok és a néhány évtized tapasztalattal bíró vállalatok is. És míg a nagyvállalatok képviselői nem szívesen bocsátkoznak latolgatásba arról, hogyan tartanák meg a piaci részesedésüket a feltörekvő európai és távol-keleti cégek terjeszkedésétől, addig a kisebbek lelkesen válaszolnak arra a kérdésre, hogyan találhatja meg a számítását ennyi cég, amely mind hasonló szolgáltatást kínál.

– Természetesen várható egyfajta tisztulás a piacon, egyesek kiesnek a jövőben, másokat felvásárolnak, de alapvetően jelenleg olyan nagy a napelemek és energiatárolók piaca, hogy vélhetően még egy jó évtizedig fennmaradhatnak és növekedhetnek a kisebb cégek is – mondta lapunknak egy svájci, 2012-ben alapított stratup képviselője. Hozzátette: most még jut bőven mindenkinek a tortából, a kérdés csak az, hogy ki mennyire képes kihasználni a lehetőségeket, hiszen ettől függ, hogy a jövőben, amikor esetleg szűkül a lehetőségek köre, mennyire lesz képes helytállni.

A profilváltók körébe tartozik az a török cég, amelynek európai képviselője arról beszélt lapunknak, hogy a nyolcvanas években még kizárólag fémelemeket gyártottak, azóta viszont a robotikában és az okosmérésben találták meg a számításukat. Hangsúlyozta, képesek ugyanolyan szolgáltatásokat szállítani, amilyeneket a nagy múltú európai vállalatok, azzal a különbséggel, hogy a megrendelő pénztárcáját kevésbé terhelik. Hasonlóan nyilatkozott egy közel négy évtizedes működésre visszatekintő kínai vállalat munkatársa, aki elárulta: az elsődleges cél a piacszerzés, szeretnék kihasználni Európában azt, hogy még telítetlen az okosmérés és az energetikai rendszerek optimalizációjának piaca.

Amikor egy másik kínai standnál állok meg, rögtön hozzám lép egy férfi és készségesen elkezdi magyarázni – meglehetősen nehezen érthető angolsággal –, hogy mi mindent nyújt a cég. Miközben hallgatom, a szemem a stand falára írt szövegre téved, amelyen az szerepel, hogy a vállalatot 2017-ben alapították. Rákérdezek, hogy jól látom-e, mire a válasz: „Igen, igen, Kínából jöttünk.” Végül sikerül megértenünk egymást, és mondja is tovább, hogy erőműveknek és magánembereknek is szállítanak különféle, napelemes és áramtárolós, fogyasztásoptimalizáló rendszereket. Ugyanolyan, vagy hasonló szolgáltatásokat, mint az indiai, dél-koreai, svéd, francia, olasz, svájci, amerikai kis-, közepes és nagyvállalatok. Az, hogy ezek közül melyik igazán jó minőségű, jó esetben majd beszerzési pályázatok és gondos mérlegelés után válik el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.