Fémipari képzőközpontot alakítanak ki Békéscsabán

Pölöskei Gáborné a fejlesztés alapkőletételekor elmondta, hogy a szakképzés megújítása a szabályozás szintjén megtörtént.

Forrás: MTI2020. 02. 19. 13:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fémipari képzőközpontot alakítanak ki Békéscsabán csaknem 2,2 milliárd forintos beruházással – közölte a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerdán a békési megyeszékhelyen.

Pölöskei Gáborné a fejlesztés alapkőletételekor elmondta, hogy a szakképzés megújítása a szabályozás szintjén megtörtént.

A képzés tartalmában, módszertanában és támogatási rendszerében is átalakul, ennek megfelelően komplex fejlesztésekre van szükség – tette hozzá.

A szeptemberben induló hároméves szakképzőiskolai és az ötesztendős technikusképzés ágazati kompetenciák oktatásával indul, melyet specializáció követ. A tanműhelyekben elsajátított ismeretek pedig olyan további tudást biztosítanak a diákoknak, amellyel meg tudják állni helyüket a munkaerőpiacon – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a fiataloknak plusz segítséget jelent a szakképzési ösztöndíjrendszer is.

A békéscsabai tanműhelyfejlesztés a képzési kínálat bővítését eredményezi, ezzel vonzóbbá válik a fiatalok számára, ugyanakkor biztosítja a helyi vállalkozások számára a minőségi munkaerő-utánpótlást – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.

A helyettes államtitkár kifejtette, az új tanműhelybe kerülő korszerű berendezések lehetőséget biztosítanak a technikusi képzés és a felsőoktatás közelítésére. Az új szabályozás alapján az itt teljesített képzések akár az egyetemi kreditpontokba is beszámíthatók.

Pölöskei Gáborné kitért arra, hogy a szakképzésben átlag 30 százalékos, teljesítményalapú, összességében 35 milliárd forintos bérfejlesztés valósul meg, amely hozzájárul a minőség emeléséhez.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a központ az állam, az önkormányzat, az oktatási intézmények és a helyi vállalkozások példaértékű együttműködéseként jöhet létre.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) emlékeztetett: tavaly szintén 2 milliárd forintos beruházással nyomdaipari képzési központ kialakítása indult el a városban, hamarosan pedig a felsőoktatásban is jelentős fejlesztés kezdődik.

Az M44-es gyorsforgalmi út megépítésével erősödik a beruházók érdeklődése Békéscsaba iránt, elsősorban a nyomda- és gépiparban, valamint a felületkezelés területén – jegyezte meg.

A képzőközpontban a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinet várja majd a diákokat. A tanulók elsajátíthatják az épületgépészethez, a gyártásautomatizáláshoz és a CNC-programozáshoz szükséges ismereteket. Klasszikus géppark teszi lehetővé a lemezmegmunkálás elemeinek begyakorlását, emellett a térségben egyedülálló felületkezelő műhelyt is kialakítanak.

A központban gépi és CNC-forgácsoló, gépésztechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, CNC-programozó, CADCAM-informatikus, ipari informatikai technikus, automatizálási technikus, galvanizáló és felületkezelési szakmák és a hozzájuk kapcsolódó képzések oktatása folyik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.