Élőben nézhetjük, milyen hangos a felettünk lévő repülőgép

Bárki számára hozzáférhetők a Budapest Airport Zrt. új zajmonitor- és járatkövető rendszerének adatai. A valós idejű tájékoztatást nyújtó honlap október 1-jén állt üzembe.

Magyar Nemzet
2020. 10. 03. 11:45
US Democratic presidential nominee Senator Barack Obama (D-IL) campaign plane casts a shadow on a parking lot as it approaches LaGuardia Airport in New York
Tízezren parkolnak egy-egy forgalmas hétvégén Ferihegyen, pedig hasznosíthatnák is a járműveket Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piacon elérhető legmodernebb, hitelesített műszerek segítségével folyamatosan méri a repülőtér közelében tapasztalható környezeti hanghatásokat a Budapest Airport Zrt. új zajmonitor-rendszere, amelyet a napokban helyeztek üzembe. A műszerek hat állandó helyszínen mérik az adatokat – a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmát, továbbá a légikikötő környezetében mért hanghatásokat –, amelyeket a Bud.flighttracking.casper.aero/ weboldalon bárki követhet. A felhasználók pontos, animált képet kaphatnak a repülőtér hatvan kilométeres körzetében a levegőben lévő valamennyi légijármű legfontosabb adatairól – például az azonosítókról, a magasságukról, a sebességükről, a típusukról – emellett a tartózkodási helyük és az adott repülőgép közötti távolságot is megismerhetik – tájékoztatott a társaság.

– A Budapest Airport az elmúlt évben több mint százmillió euró értékben hajtott végre fejlesztéseket, kiemelt figyelmet fordítva a különböző infrastrukturális, illetve a környékbeli lakosok számára fontos, közösségi célú projektekre – mondta Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az elmúlt években a társaság vállalta több ezer környékbeli ház utólagos zajszigetelését. Az intézkedésekre annak ellenére szükség van, hogy jelentősen csökkent a repülőgépek zajlábnyoma az elmúlt években. Jelenleg persze nem sok gépet látni a webes felületen, hiszen a légikikötő forgalma több mint kilencven százalékot esett, de akár fel is élénkülhet a polgári légiközlekedés, ha bevezetik a 15 perces gyorsteszteket.

Fotó: Mirkó István

A zajmérések korábban is az előírásoknak megfelelően zajlottak a repülőtér környezetében – áll a társaság közleményében.

A légijárművek mozgásáról a HungaroControl által üzemeltetett közelkörzeti radarok biztosítanak információt a zajmonitor-rendszernek. A fejlesztés során a szakemberek az állandó mérések helyszíneit is felülvizsgálták, szükség esetén pedig a Budapest Airport – a területileg illetékes önkormányzatokkal folytatott egyeztetést követően – a berendezések cseréjét is elvégezte, így az adatokat immár a legmodernebb technológiával rögzítik. A Budapest Airport által megbízott kivitelező az érintett önkormányzatok bevonásával, valamint a Közlekedéstudományi Intézettel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal tartott konzultációk mellett hajtotta végre a fejlesztést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.