Feszített a béremelkedés

Kedvező gazdasági környezetre van szükség, ha ez adott, akkor hazánk nagyvárosai is fejlődőképesek lesznek. Győr mellett Székesfehérvár a hazai gazdaság motorja, amelynek fejlesztésében az önkormányzatoknak is jelentős a szerepe — mondta Cser-Palkovics András polgármester tegnap a Globális lassulás kontra bérnövekedés: mi lehet a folyamat vége? című konferen­cián a koronázóvárosban.

Bódy Géza
2019. 03. 28. 7:34
Cser-Palkovics András; Sinkó Ottó
Sinkó Ottó (balra) szerint idén ötven százalékkal mérséklődhet a Videoton bevételnövekedése Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlett európai országok és Kína gazdasági növekedésének visszaesése, a nagy jegybankok lazításra tett utalásai, valamint a háztartások óvatosabbá válása egyaránt a globális lassulás jelei.

Az elmúlt időszak gyors gazdasági növekedésének eredményeként azonban szerte a világban jelentősen megugrott a munkaerő­hiány, és a bérek emelkedése is felgyorsult.

Mindezt a magyar vállalatok azonban nehezen tudják követni, miután alacsonyabb a termelékenységük a külföldie­kénél – hangsúlyozta előadásában a K&H Bank vezető elemzője. Németh Dávid szerint Magyarországon néhány nagy kulcsszereplő vállalat – így az Audi, a Mercedes és a Suzuki – dominál, a többi vállalat pedig folyamatosan megpróbál lépést tartani velük.

Sinkó Ottó (balra) szerint idén ötven százalékkal mérséklődhet a Videoton bevételnövekedése
Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka

Érdemi bérfelzárkózásról nem lehet addig beszélni, amíg nem egyenlítődnek ki a viszonyok – hangsúlyozta az elemző, aki szerint a helyzetünk nem olyan rossz, de a beruházások elengedhetetlenek.

A közelgő globális gazdasági lassulás mellett a termelékenységet messze meghaladó hazai béremelkedési ütem versenyképességi hátrányt okozhat – hívta fel a figyelmet Sinkó Ottó a Videoton Holding Zrt. által szervezett üzleti fórumon.

A vállalatcsoport társ-vezérigazgatója a Magyar Nemzet érdeklődésére elmondta: már tapasztalják a világgazdaság lassulásának előjeleit. Erre utal például, hogy kevesebb alkatrész érkezik külföldről, mint amennyit rendelnek. Az is figyelemre méltó jel, hogy a vállalatcsoport árbevétel-növekedése a korábbiakkal ellentétben ma már kevésbé az autóipari tevékenységnek köszönhető. Sokkal inkább az elektronika más területei váltak dominánssá e folyamatokban.

A holding az elmúlt pár évben 10-11 százalékos árbevétel-növekedést ér el, ám ez 2019-ben már a felére eshet vissza, annak ellenére, hogy az elektronikai szegmens a leggyorsabban fejlődő alágazat. Változásra pedig a mostani világgazdasági események – brexit, USA–Kína kereskedelmi háború – miatt nem lehet biztosan számítani.

Azon kérdésünkre, vajon a dolgo­zóik elégedettek-e a fizetésükkel, Sinkó Ottó annyit mondott: ha nem lennének elégedettek, akkor magasabb lenne a fluktuáció. A Videotonnál a bérek az országos átlagot meghaladóan emelkedtek; a csoport termelőcégeinél több mint hatezren dolgoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.