Feszültség is vegyül a Fed döntéshozóinak kényelmes kamatpolitikájába

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) politikai döntéshozói 2020-ban jelentős mértékben építenek a gazdasági helyzetbe vetett bizalomra.

Magyar Nemzet
2020. 01. 05. 19:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) politikai döntéshozói 2020-ban jelentős mértékben építenek a gazdasági helyzetbe vetett bizalomra, kiemelten arra, hogy a Kína és az USA közötti kereskedelmi háborúban tavaly év végén megoldás született – áll a Reuters összefoglalójában.

A mértékadó véleményvezérek megítélése szerint az amerikai monetáris politika az új évtized első időszakában jó úton halad. A 2020-as esztendő elején elhangzott nyilatkozatában több regionális bank vezetője erőteljes munkaerőpiaccal, növekvő fogyasztói kiadásokkal és fokozódó optimizmussal kalkulál 2020-ra, amelyek segítséget jelentenek a kereskedelmi feszültségek végleges megoldásában.

Mint ismert, tavaly a Fed három alkalommal csökkentett kamatot, biztosítva, hogy a globális gazdaság lendülete ne zárja rövidre a történelem leghosszabb amerikai gazdasági terjeszkedését. E döntést a Cleveland Federal Reserve Bank elnöke, Loretta Mester egy interjúban így értékelte: „Azt hiszem, a legtöbben úgy gondoljuk, jól kalibráltuk a monetáris hátteret a nemzetközi folyamatokhoz.” Mi több, Mester a Fed kamatmeghatározó bizottságában úgy fogalmazott: „Előttünk most sima út áll, ami a kamatlábak szempontjából biztosan megfelelő”.

A Reuters írásában emlékeztetett: a bankelnök a mostani monetáris politika mellett szóló érveket egy maroknyi olyan Fed-döntéshozó körében fejtette ki, akik nem rég még szentül hittek abban, hogy az amerikai gazdaságnak nincs szüksége alacsonyabb kamatlábakra a növekedés folytatása érdekében. Jóllehet, ő és mások is megjegyezték, hogy a kilátások megváltozhatnak, ha egy olyan külső sokk következik be, mint például a héten az Egyesült Államok és Irán közötti feszültségek drámai eszkalálódása.

„A gazdaság továbbra is egészséges” – mondta Thomas Barkin, Richmond Fed elnöke korábban, aki szkeptikus volt a tavalyi kamatcsökkentésekkel kapcsolatban. Megjegyezve egyszersmind, hogy e három lépéssel elősegítették az ingatlanok, a gépkocsik és más tartós fogyasztási cikkek iránti igény növekedését. Ahogyan hasonlóan értékelte a folyamatokat a Chicago Federal Reserve Bank elnöke, Charles Evans is, aki viszont egy CNBC interjúban azt jósolta, hogy az amerikai gazdasági növekedés ebben az évben 2 százalékról 2,25 százalékra emelkedik.

Az észrevételek alapján jól látható, hogy a Fed politikai döntéshozói úgy ítélik meg, hogy a 2019. évi kamatcsökkentések elegendő puffert jelentenek az aktuális kockázatokkal – így a globális növekedés lassulásával és a kereskedelem feszültségekkel – szemben. A Fed tisztviselői a 2019. évi záró politikai ülésen egyhangúlag meg is állapodtak abban, hogy a kamatlábakat változatlanul hagyják, várhatóan mindaddig, amíg a gazdaság jó úton halad.

Jóllehet, a kamatlábak és a gazdaság kilátásaival kapcsolatos újfajta konszenzus mellett azért fellelhetőek a feszültség jelei, amelyek az év előrehaladtával megoszthatják a Fed-döntéshozókat. Elég csak az inflációra utalni, amelynek szintje a Fed 2 százalékának megfelelő cél alatt maradt. Ez viszont már néhány politikai döntéshozót aggaszt, köztük a San Francisco Fed elnököt, Mary Daly-t is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.