Figyelemre intik a banki ügyfeleket

Az internetes bűnözők többszörösére növelték próbálkozásaikat, ezért a lakosságnak fokozottan kell figyelnie a csalásra utaló jeleket.

Soós Natália
2021. 01. 08. 13:39
null
Világszerte rengeteg kárt okoznak a kiberbűnözők, hackerek Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megmozgatta a bűnözök fantáziáját a járvány, ezt mutatja, hogy az interneten elkövetett visszaélések száma a négyszeresére növekedett.

A támadások valamennyi bank elektronikusan kapcsolódó ügyfelét érinthetik

– hívta fel a figyelmet az OTP Bank Nyrt.

A pénzintézet két „járvány hozta” elkövetési módot ismertetett, amelyekkel bárkit megtalálhatnak a csalók.

Digitálisan is állandó tudatosságot igényel az ügyintézés – Fotó: Magyar Nemzet

Egyrészt: az emberek megtévesztésének ismert „melegágya” a Facebook közösségi portál. Az oldalon a pénzünkre utazó próbálkozások tipikus ígérete szerint „Gyors és biztonságos hitel X órán belül” elérhető. Ilyen ajánlatoknál az elkövetők a WhatsAppon vagy más csevegőalkalmazáson keresztül veszik fel a kapcsolatot, ám

gyanús jel lehet, hogy ezek az applikációk nem a magyar bankok hivatalos kommunikációs csatornái.

A megtévesztő hitelek általában fogyasztási hitelek, mert azok gyors és átlátható termékként kínálhatók, ugyanakkor fontos, hogy

gyanakodjunk, ha a törlesztőrészletek beszedésére az ajánlattevők egy új bankszámlát nyittatnak,

amelyről a hirdető emeli le az összeget – ehhez nem meglepő módon az internetbanki hozzáférést, illetve annak belépési adatait kérik el. Ne álljunk szóba olyan „szolgáltatóval”, amely magyartalan megkereséssel talál meg – húzták alá a szakértők.

Világszerte rengeteg kárt okoznak az adatlopók – Fotó: 123RF

A másik elkövetési módszer szerint

gyakori a piaci ár alatt meghirdetett lakásról szóló felhívás.

A jelentkezőknek az elkövető azt mondja, hogy jelenleg külföldön tartózkodik, ezért személyesen nem tudja megmutatni az ingatlant, de képeket, videófelvételt küld, amelyhez egy programot szükséges telepíteni a számítógépre.

Tudni kell, hogy

a program a valóságban azt a célt szolgálja, hogy összegyűjthessék a gyanútlan áldozat jelszavait, bejelentkezési és személyes adatait a gépéről.

Ráadásul a bűnözők hamisított iratokkal az áldozat SIM-kártyáját is megszerzik a mobilszolgáltatónál, így hozzájutnak az internetbankjához is.

Nem kell minden adatunkat megadni a hivatalos szolgáltatónak sem – Fotó: REUTERS

– Magas fokú gondatlanság jellemző az áldozatok részéről az ilyen esetekben, hiszen eleve olyan információkat közölnek magukról, amelyeket egyébként sem kell megtenni – fogalmazott a bank, és

azt kéri a lakosságtól, hogy csak ismert, megbízható szolgáltatóval szerződjenek, a bevált kapcsolatfelvételi csatornákon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.