Figyelmeztet a Google Maps

A fejlesztés lényege, hogy figyelmezteti a felhasználót, ha a jármű, amelyben ül, az applikáció által optimálisnak ítélt útvonaltól legalább 500 méterre eltér.

2019. 06. 17. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maps navigációs szolgáltatásának új funkcióját teszteli a Google. A fejlesztés lényege, hogy figyelmezteti a felhasználót, ha a jármű, amelyben ül, az applikáció által optimálisnak ítélt útvonaltól legalább 500 méterre eltér. Az Off-route alerts nevű opció aktiválása után meg kell adni az úti célt, majd a Google Maps úgy jelzi az útvonal elhagyását, hogy nem aktiválja a navigációs módot – erre azért van szükség, hogy a letérés esetén ne kalkulálja újra az útvonalat. A próbaüzem egyelőre csak Indiában érhető el – írja a Hwsw.hu –, ami nem véletlen. Az országban ugyanis gyakoriak a taxis emberrablások, amelyek célpontjai elsősorban nők. Noha a világ számos más táján is előfordulhat hasonlóan súlyos bűncselekmény, amelynek megakadályozásában segíthet az új fejlesztés, a kevésbé veszélyes országokban is nagy hasznát látnák.

Nem árthat, ha nem mindig bízunk a sofőr navigálásában
Fotó: REUTERS/Dado Ruvic

A másik terület, amelyen jelentős változást hozhatna az Off-route alerts, a turisták indokolatlanul hosszú kocsikáztatására specializálódott taxishiénák világa. Ennek fényé­ben érdekes, hogy a Google egyelőre nem közölte, hogy a sikeres tesztelést követően kiterjeszti-e a szolgáltatást a világ több országára is. Ám a legutóbbi fejlesztésekből, a Maps funkcióinak bővítéséből – például a sebességkorlátozások és a traffipaxok kijelzése – kiindulva arra lehet következtetni, hogy a Google nem tartja India határai között az opciót.

A Google a tesztüzem kapcsán jelezte, hogy világos a fejlesztőknek is: számos, a térkép által nem ismert oka lehet annak, ha a sofőr túlságosan eltávolodik az optimálisnak ítélt útvonaltól. Azonban a cégnél úgy vélik, egy diszkrét figyelmeztetés még mindig többet segíthet, mint árthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.