Figyelmeztető sztrájkot tart a fegyveres őrség

Az MVM Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. fegyveres őrei azt kifogásolják, hogy az őrség tagjait úgy irányítaná át a PA Zrt. a százszázalékos tulajdonában lévő Atomix Kft.-hez.

2019. 03. 02. 10:28
null
Az a cég védi az erőművet, ahova átkerülnek a dolgozók Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartják az MVM Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. fegyveres őrei azt a két órán át tartó figyelmeztető sztrájkot, amelyet a munkáltatóval folytatott tárgyalások eredménytelensége miatt korábban bejelentettek. A 42 fős alakulat képviselői azt kifogásolják, hogy az őrség tagjait úgy irányítaná át a PA Zrt. a százszázalékos tulajdonában lévő Atomix Kft.-hez, hogy az ottani kollektív szerződésben nem biztosítja a jelenlegiben foglaltakat.

Ám a PA Zrt. álláspontja szerint több mint méltányos, a jogszabályi kötelezettségeken túlmutató, személyre szabott ajánlatokat tett a munkavállalóknak. A kompenzációs csomagok átképzési lehetőségeket és egyéb, kisebb fizikai igénybevételt jelentő munkakör betöltését érintő ajánlatokat is tartalmaznak. A bérezés pedig nem különbözik a két cégnél. Az Atomixhez több száz jelentkezés érkezett a szóban forgó munkakörökre – jelezte a PA Zrt., amely azért döntött az őrség kiszervezése mellett, mert az Országos Rendőr-főkapitányság a legutóbbi felülvizsgálatát követően kötelező érvényű ajánlást tett: a cégnek mintegy száz fővel kell megemelnie a biztonsági egység létszámát.

Az a cég védi az erőművet, ahova átkerülnek a dolgozók
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ahogyan arról a Magyar Nemzet beszámolt, céljaik eléréséért Budapesten tartottak demonstrációt a munkavállalókat képviselő szakszervezetek, majd petíciót nyújtottak át Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszternek, aki eddig hivatalosan nem reagált a dokumentumban foglaltakra. Lapunk úgy tudja, hogy a tüntetést követő tárgyalásokon az elmúlt napokban csak kismértékben közeledtek az álláspontok a munkáltató és a munkavállalók képviselői között, az előbbiek céljaihoz szükséges áttörés nem volt.

– A mai sztrájkot követően már hétfőn folytatódnak az egyeztetések – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Paksi Atomerőmű dolgozóinak szakszervezeti elnöke. Lőrincz László elmondta, hogy a tegnapi, utolsó megbeszélés tárgya a figyelmeztető sztrájk kivitelezésének mikéntje volt. Ennek során a munkáltató kijelentette, hogy biztosítja a munkavállalók számára a sztrájkban való részvételt. Noha a keddi demonstráción még azt jelezték előre, hogy a beosztott, de sztrájkoló őrök munkáját a Készenléti Rendőrség tagjai végeznék el, tegnap végül arra jutottak, hogy erre nem lesz szükség. A munkára maga az Atomix Kft. néhány fegyveres őre ugrik be. A létesítmény fegyveres védelme – a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően – minden pillanatban biztosított.

Az Atomix egyébként ezer főt foglalkoztat, közülük nagyjából kilencvenen fegyveres őrök, akik a PA Zrt. alkalmazottjai mellett szolgálnak. A kiszervezés várható dátuma március 22.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.