Figyelmeztető sztrájkot tartottak a szakszervezetek a Paksi Atomerőműben

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók szombaton a Paksi Atomerőműben, miután nem született megoldás a kiszervezés miatt kialakult konfliktusra. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szombati közleménye szerint a munkabeszüntetése idején is teljes egészében garantált volt az atomerőmű fizikai védettsége.

Forrás: MTI2019. 03. 02. 14:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes körűen megvalósult a figyelmeztető sztrájk, miután a munkára kész állomány mind a 35 tagja aláírta a sztrájkban való részvételről szóló nyilatkozatot, közülük a szombaton munkába lépők tartottak kétórás munkabeszüntetést – tájékoztatta az MTI-t a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezetének elnöke.

Lőrincz László azt is elmondta, hogy a folytatásról – a jogszabályok betartása mellett – hétfőn délután egyeztetnek.

A társaság a százszázalékos tulajdonában lévő Atomix Kft. keretében működtetné tovább a fegyveres őrséget a munkavállalók változatlan bérezésével. A felek a béren kívüli juttatásokat illetően nem jutottak egyezségre, ezért a szakszervezetek kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé tüntetést, majd szombatra munkabeszüntetést szerveztek. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. korábbi közleményében túlzónak és méltánytalannak nevezte a szakszervezetek követelését.

A társaság szombati közleménye szerint nem okozott fennakadást és a nukleáris biztonságot sem érintette a munkabeszüntetés, a sztrájk ideje alatt nem csökkent a létesítmény fizikai védettsége. Az atomerőmű fizikai védettségét a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a munkabeszüntetés ideje alatt végzett rendkívüli ellenőrzése során az előírásoknak megfelelőnek ítélte. A közleményben megerősítették, hogy a védelmet a továbbiakban az Atomix Kft. a fegyveres őrzésre kiképzett biztonsági őrei látják el, a sztrájkban érintett őröket pedig a szolgálatellátáshoz kapcsolódó más feladattal bízzák meg.

A munkáltatói tájékoztatás alapján a kiszervezésben érintettek március 7-22-ig általános munkarend szerint 7.00-tól 15.20-ig teljesíthetik a munkaidejüket, leendő feladataikról azonban nem értesültek – derül ki a szakszervezetek szombat esti közleményéből. A munkavállalói érdekképviselet feltételezése szerint az intézkedés mögött a folyamatos tiltakozástól való félelem áll. Az egyeztetések hétfőn folytatódnak – közölték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.