Figyelni kell a készpénzes teljesítés korlátaira

A bejelentés elmulasztása esetén a húszszázalékos bírságon túl ötszázezer forintig terjedő szankcióval is számolnia kell mindkét félnek, mivel mindkettőjüket felelősségre fogják vonni.

Horváth Éva
2019. 08. 21. 13:36
null
Jelentős összegnél is meg kell felelni az előírásoknak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen tudják, hogy 2019-ben egy pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózónak havonta nem fizethet többet készpénzben bruttó 1,5 millió forintnál. A tranzakciók másfél millió forintot meghaladó része után húszszázalékos mulasztási bírságot kell leróni – figyelmeztetett Siklós Márta, a Leitner­Leitner vezető tanácsadója.

Sőt a bejelentés elmulasztása esetén a húszszázalékos bírságon túl ötszázezer forintig terjedő szankcióval is számolnia kell mindkét félnek, mivel mindkettőjüket felelősségre fogják vonni. Ez az összeg a két fél közötti ügyletekre vonatkozik. Vagyis a másfél millió forintos korlát alól az sem jelent kibúvót, ha a két fél között több szerződés van érvényben, és ezekre hivatkozva több kifizetést hajtanak végre. Siklós Márta kiemelte, az úgynevezett kapcsolt vállalkozások között még alacsonyabb a készpénzfizetés bejelentési határa, nekik már egymillió forintot meghaladó készpénzfizetést is be kell jelenteniük.

Jelentős összegnél is meg kell felelni az előírásoknak
Fotó: Havran Zoltán

Jogszabályi előírás alapján csak akkor beszélünk készpénzzel történő fizetésről, ha azt bankjeggyel vagy érmével hajtják végre. Nem tartozik tehát e kategóriába az a tranzakció, amikor a fizetés következményeként legalább az egyik félnél megvalósul a bankszámla-jóváírás vagy -terhelés: például ha az egyik fél befizeti egy számla ellenértékét a jogosult bankszámlájára. Ha a felek mégis átlépik a másfél millió forintos határt, a vevőnek, a szolgáltatás igénybevevőjének a pénzmozgás napjától számított 15 napon belül be kell jelentenie ezt az adóhivatalnak.

Az árukereskedelmi tevékenységet folytatók esetében lehetőség van arra, hogy a nyilvántartásban szereplő kereskedő elfogadjon 2,5 millió forintot elérő vagy meghaladó készpénzes fizetést.

Ugyanakkor nem kell bejelenteni a készpénzfizetést abban az esetben, ha a kifizetésre munkaviszonyhoz vagy munkaviszony jellegű jogviszonyhoz kapcsolódóan kerül sor. Akkor sem ezt megtenni, amikor egy számla ellenértékének csak egy részét fizetik készpénzzel, egy másikat pedig átutalással, vagy egyes részleteket adott naptári hónapon túl fizetnek ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.