Fizetni kell a panorámáért

Amint az várható volt, Siófok ellenzéki többségű képviselő-testülete a minap elfogadta az ingatlanadó emeléséről szóló előterjesztést.

2019. 12. 11. 9:27
null
Bellevue. Nincs ingyen az apartman, de a kilátás sem Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint az várható volt, Siófok ellenzéki többségű képviselő-testülete a minap elfogadta az ingatlanadó emeléséről szóló előterjesztést. Eszerint 2020. január 1-jétől jóval többet kell fizet­niük azoknak, akik a közvetlen vízparti sávban laknak, és reggeltől estig gyönyörködhetnek a Balaton, a tó északi parti települései, a tihanyi apátság vagy a hegyek látványában. Már korábban is a közgyűlés elé került Lengyel Róbert polgármester adóemelési javaslata, de mivel a fideszes többségű testület nemmel szavazott, az önkormányzati irattárban landolt az előterjesztés-tervezet. Mivel most az ellenzéki pártok és a „civilek” képviselői adják a testület többségét, újra előkerült a „panorámaadóként” aposztrofált önkormányzati tervezet. Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke (aki korábban a siófoki közgyűlés Fidesz-frakcióját vezette) kérdésünkre azt mondta: a kormánypárti képviselők ezúttal is nemmel szavaztak, de ez kevés volt az adóemelés elvetéséhez.

A jövő év elejétől egy közvetlen vízparti sávban lévő lakás után négyzetméterenként 1170 forint helyett 1850-et kell fizetni, a nem lakás célját szolgáló épületrész után fizetendő adó ugyanakkor 1170 forint marad. A szállásépület után 1170 forint helyett ezentúl 1290 forintot kell fizetni, az üdülőingatlan adója pedig január 1-jétől négyzetméterenként 1310-ről 1850 forintra emelkedik. Siófokon ezentúl a „várost csúfító óriásplakátok” után is többet kell fizetni: a másfél négyzetméternél nagyobb reklámokért négyzetméterenként évi 12 ezer forintot kér az önkormányzat.

Bellevue. Nincs ingyen az apartman, de a kilátás sem
Fotó: Kurucz Árpád

Az ingatlanok különböző jogcímen történő adóztatása nem példa nélküli a Balatonnál. Balatonlellén nem „látványadót” rónak ki, hanem az önkormányzat azokat kötelezi magas adófizetésre, akik nem életvitelszerűen tartózkodnak a városban, de éppúgy használják a település infrastruktúráját, mint az egész évben ott élők. Azon nyaraló, társasházi lakás vagy apartman tulajdonosa, aki nem jelentkezik be állandó lakónak Balatonlellére, évenként csaknem nyolcszor annyi ingatlanadót fizet, mint egy életvitelszerűen ott lakó. Kenéz István, a város polgármestere az emelés okát kérdésünkre azzal magyarázta: Lellének, hogy jogosult legyen fejlesztési és egyéb pályázatok elnyerésére, ötezernél több állandó lakosra van szüksége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.