Folyamatosan javul a magyar gazdaság megítélése

Eredményesen zárta Magyarország a magas kamatozású dollárkötvények visszavásárlását. A tranz­akcióval a következő években több mint 42 milliárd forint kamatmegtakarítást ér el az állam.

Horváth Éva
2020. 01. 30. 11:34
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államadósságot finanszírozó dollárkötvények visszavásárlásával párhuzamosan az országkockázati mutató 12 éve nem látott szintre, 47 bázispontra javult, ami azt jelzi, hogy az államadósság egyre olcsóbban finanszírozható és a magyar gazdaság megítélése egyre kedvezőbb – jelentette ki tegnap a pénzügyminiszter. Varga Mihály a távirati irodának elmondta: az eredményes gazdaságpolitika, a kedvező piaci környezet, valamint az idei évre várható alacsony finanszírozási igény együttesen teszi lehetővé, hogy a magas kamatozású devizaadósságot olcsóbb és lényegesen hosszabb futamidejű finanszírozásra cserélje le az állam.

Amikor a múlt hét elején a pénzügyi tárca vezetője bejelentette, hogy az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) január 21–27. között magas kamatozású dollárkötvények visszavásárlását hirdette meg egymilliárd amerikai dollár értékben, hangsúlyozta azt is, hogy a lépéssel csökken a költségvetés kamatterhe, de az államadósság devizaaránya és Magyarország stabilitása is javul. Hazánk ötéves CDS- (országkockázati) felára 2010-ben még 400 pont közelében járt, majd az IMF-fel vívott küzdelem idején 700 pont fölé is nőtt. Az elmúlt 12 évben azonban nem volt példa arra, hogy 50 pont alá javuljon – emelte ki Varga Mihály. Hozzátette, hogy ezzel a magyar CDS-felár a lengyel mutatóval került közel azonos szintre. A kedvező folyamatban szerepet játszik az, hogy Magyarország folyamatosan csökkenti az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát, és a finanszírozására külföldi helyett egyre inkább hazai forrásokat vesz igénybe, növelve ezzel a magyar gazdaság stabilitását.

A pénzügyminiszter tegnap részletesen beszámolt arról, hogy az ÁKK a 2021–2024 közötti lejáratú négy magas kamatozású kötvényből összesen egymilliárd amerikai dollár névértékben vásárolt vissza, és árfolyamnyereséggel zárta le a devizaárfolyam-kockázat fedezésére szolgáló határidős ügyleteket. A visszavásárláshoz az állam meglévő forint- és devizalikviditása szolgált, ezért új devizakötvény kibocsátására nem volt szükség. Az ügylettel jelentős, 42,7 milliárd forintos kamatmegtakarítást ér el az állam 2024-ig, amelyből 16,5 milliárd forint már 2020-ban érvényesül – fogalmazott a tárcavezető.

A magas kamatozású devizaadósság olcsóbb és lényegesen hosszabb futamidejű finanszírozása szellemében bocsátották ki a múlt héten a húszéves forintkötvényt is – erről a minap beszélt a miniszter. Kiemelte, hogy az új állampapír várakozásokon felül teljesített, több mint kétszeres ajánlat érkezett a felkínált mennyiségre 3,01 százalékos átlaghozam mellett, így 22,8 milliárd forintot értékesített az ÁKK.

A felsorolt lépések összhangban vannak a kormány adósságcsökkentő törekvésével, amelynek köszönhetően a 2010-es nyolcvan százalék feletti értékről tavaly év végére 66-67 százalékig javulhatott a GDP-arányos államadósság, idén pedig még tovább csökkenhet. Az ÁKK az intézményi piacon vélhetően a hosszabb futamidőkben gondolkodik, a magas kamatozású devizakötvényekből pedig mind többet igyekszik visszavásárolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.