Folyamatosan tesztelik a turizmus dolgozóit Ausztriában

Átfogó, hatékony szűrőprogrammal védik az utazók körében vonzó ország biztonságát.

2020. 08. 16. 15:30
Tourists take photographs of the city hall in Vienna
Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon egyedülálló program keretében folyamatosan tesztelik a turizmuságazatban dolgozókat Ausztriában – hívta fel a figyelmet a GD Consulting bécsi turisztikai tanácsadó cég. A portál szakértői idézik Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter beszámolóját, amely szerint július elejétől augusztus második hetéig már több mint 65 ezer koronavírustesztet végeztek el az ágazati szűrőprogramban, vagyis a kifejezetten a vendégfogadásra szakosodott iparági területen.

A világon egyedülálló osztrák program keretében az állam átvállalja a tesztelés költségeit az egész országban a turizmusban dolgozó munkatársaknál. Mindeddig 2256 szálloda és étterem élt a lehetőséggel Ausztriában, hogy a szűrőprogram keretében a munkatársaikat teszteljék – hangoztatta a miniszter.

 

Garancia és vonzerő a biztonság

Mint mondta, az a cél, hogy minden, a turistákkal közvetlenül érintkező munkaerő tesztelve legyen heti rendszerességgel, és így Ausztria biztonságos turisztikai célpont maradhasson. A programra szövetségi szinten 150 millió eurót különítettek el. A turizmusban dolgozók körében elvégzett tesztek számáról és földrajzi megoszlásáról hetente beszámolnak a szakminisztérium portálján is.

Az éttermeken kívül a bécsi fodrászszalonokban is kötelező a maszk viselése Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A tanácsadó cég kiemeli: az osztrák gazdasági kamara (WKO) elnöke, Harald Mahrer szerint a biztonság és a transzparencia kéz a kézben járnak, így például ezek a heti jelentések egyszerre járulnak hozzá az átláthatóság erősítéséhez és a biztonság növeléséhez, amely fontos üzenet a vendégek felé. Az ausztriai turizmus fontos USP-je az átfogó koronateszt a teljes szektor egészére, amely egyedülálló a világon – hangsúlyozta a WKO elnöke.

Fotó: Reuters

Hasonlóan gondolkodik Michaela Reitterer, az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) elnöke is, aki szerint fontos a szálláshelyek egyéni felelősségvállalása, hogy minél nagyobb számban és rendszerességgel vegyenek részt a programban.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni – foglalta össze az ÖHV felhívását a szállodaszövetségi elnök.

Tömeg az utakon a hazahívottak miatt

Emlékezetes, a folyamatosan romló horvátországi és ausztriai járványügyi helyzet miatt az osztrák szövetségi külügyminisztérium pénteken azonnali hazatérésre szólította fel a Horvátországban tartózkodó osztrák állampolgárokat, illetve az ausztriai lakhellyel rendelkezőket. Augusztus 17. hétfőtől az utazásra nem javasolt országcsoportba sorolják át Horvátországot, ahonnan már csak negatív koronavírusteszt birtokában lehet beutazni Ausztriába, vagy kéthetes karantént kell vállalni. (A karantén 48 órán belüli, önköltségi alapon elvégzett teszttel kiváltható.) Az osztrák autóklub (ÖAMTC) hatalmas dugókkal számol Ausztria déli határszakaszain a szabadságukat megszakító, visszatérő turisták nagy száma miatt.

Már a Spanyol szigetekkel sem terveznek

Ausztriában is egyre feszültebb a járványügyi helyzet, ahol gyorsan nő a fertőzések száma. Rudolf Anschober szövetségi egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint mindez aggasztó, így a kormány hamarosan újabb intézkedéseket lesz kénytelen hozni. Augusztus 14-én már átlépte az egymilliót az elvégzett Covid–19-tesztek száma a szomszédos országban.

Fotó: Reuters

Eközben Ausztria déli határain is szigorú ellenőrzéseket jelentettek be, a hatóságok mindent megtesznek a tesztek gyors ügyintézése érdekében, hogy az eredmények is minél hamarabb rendelkezésre álljanak. Horvátországgal együtt jelenleg 32 országot sorol Ausztria a legmagasabb, 6-os utazási rizikócsoportba.

Az országban augusztus közepén mintegy háromezer, a külügyminisztérium konzuli applikációján önkéntesen regisztrált osztrák nyaraló tartózkodik, a valós számuk azonban több tízezer lehet.

Alexander Schallenberg szövetségi külügyminiszter kilátásba helyezte azt is, hogy hamarosan elképzelhető, hogy a spanyol szigetekre is kiterjesztik a legszigorúbb utazási figyelmeztetést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.