Folyamatosan újulnak meg a turistaházak és a kilátók

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan kormány, amely annyi pénzt fordított volna az aktív turizmus beruházásaira, mint a jelenlegi – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Magyar Nemzet
2020. 08. 03. 14:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tíz évben 150 turistaházat újítottak fel és ötven új kilátó épült országszerte, jelenleg pedig további negyven turistaház korszerűsítése zajlik a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program jóvoltából – közölte a távirati iroda tudósítása szerint Révész Máriusz hétfőn a Zala megyei Kistolmácson. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Zalaerdő megújult erdei- és horgászlakának avatásán beszélt arról, hogy az elmúlt ötven évben nem volt olyan kormány, amely annyi pénzt fordított volna az aktív turizmus beruházásaira, mint a jelenlegi.

Élhető Magyarország

– A kistolmácsi erdei lak és horgászlak felújítására 32 és fél millió forint támogatást biztosított a Téry Ödön-program, így a hamarosan induló kisvasútfejlesztéssel együtt igazi turistaparadicsommmá válhat a térség – mondta. Felidézte a kormány célját, hogy 2030-ra Magyarország legyen az egyik legélhetőbb ország a világon, de idézte Matolcsy György jegybankelnök néhány héttel ezelőtti, gazdaságfelzárkóztatásról szóló 12 pontos javaslatát is, amelyben az életmódváltás szükségessége is szerepel.

– Aki hetente csak két és fél órát mozog, négy évvel tovább él, vagyis kevesebbet tölt betegszabadságon és ennek közvetlen gazdasági haszna is van – fogalmazott a kormánybiztos. Révész Máriusz elmondta: turistaházak sokaságát újították fel európai színvonalú szálláshelyekké, ahogy ez Kistolmácson is történt, ahol a közeli szabadidős tó partján álló horgászlak férőhelyeit is bővítették.

Fotó: MTI/Vajda János

 

Két alappillér

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a térség fideszes országgyűlési képviselőjeként beszélt arról, hogy a Mura-program évtizedek óta az egyetlen átfogó fejlesztési program ebben a térségben. Két alappillére az agrárium és a turizmus fejlesztése, ami egyszerre szolgálja a gazdaságfejlesztést és a helyben élők boldogulását. Dalvári Vince, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője szerint mára az erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé emelkedtek. Csak az állami erdőket évente mintegy negyvenmillió alkalommal keresik fel a látogatók, az erdőgazdaságok és a nemzeti parkok ökoturisztikai létesítményeiben évente ötmillióan kapcsolódnak ki. Az állami gazdaságok az elmúlt évtizedben mintegy húszmilliárd forintot fordítottak az állami erdőkben található ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztésére, és hasonló nagyságrendűek a folyamatban lévő vagy előkészítés alatt álló programok is. A belföldi turizmus iránti megnövekedett igény kiszolgálására az erdőgazdaságok a nyár folyamán is számos új turisztikai létesítményt nyitottak meg, köztük van a szolnoki vadaspark megújult fogadóépülete, az orfűi Vízfő turistaház és a hajósszentgyörgyi vendégház. Ezek mind a vidéki Magyarország turisztikai vonzerejét növelik, és kapcsolódnak az olyan országos jelentőségű kezdeményezésekhez, mint a Téry Ödön-program, a Magyar falu program vagy a Mura-program – közölte a szakember.

Népszerű vándortáborok

Dalvári Vince elmondta azt is, hogy az erdőgazdaságok erdei iskolái a tavaszi időszakban 120 ezer diákot és pedagógust értek el online foglalkozásaikon keresztül, a vándortáborokban pedig már tízezer táborozó járhatta végig kilenc erdőgazdaság területeit. Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a kistolmácsi szabadidős tó kedvelt a horgászok és a fürdőzők körében, a kisvasúti végállomás jóvoltából pedig 32 kilométeres, nagyrészt erdei vonatozásra indulhatnak a látogatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.