Folytatódik Magyarország legnagyobb faültetési programja

Újabb egymilliárd forintból támogatja az Agrárminisztérium a kistelepülések faültetését, az érdeklődés kimagasló.

Magyar Nemzet
2021. 05. 26. 20:15
null
20210424 Kulcs Közösségi faültetés Kulcson, az Arany János utcában A képen: Radnó Barnabás Radnó Rebeka Radnóné Erzsébet Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH Fotó: Laczkó Izabella
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb egymilliárd forinttal járul hozzá az Agrárminisztérium a Településfásítási programhoz. Június tizedikén ismét megnyílik a regisztráció, további közel ezer település számára lehetővé téve összesen huszonnégyezer sorfa elültetését.

A 2020-ban elindult Településfásítási programban eddig tizenkétezer sorfát ültethettek a települések. A klímacélokat és a fenntarthatóságot támogató program félmilliárd forintos állami keretösszegből valósult meg, a belterületi fásítás pedig az újabb támogatásnak köszönhetően az őszi ültetési időszakban is tovább folytatódik

– mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára Ostoroson, Heves megyében a tavaszi ültetési időszak mai záróeseményén.

A kistelepülések facsemetéket és eszközöket is kapnak a faültetéshez, amely egymilliárd forintból folytatódik
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A sorfák kifejezetten belterületi fásításra alkalmas fajok, amelyeket földlabdával és az ültetéshez szükséges egyéb eszközökkel bocsájtanak a nyertesek rendelkezésére.

Minden megyéből hatalmas volt az érdeklődés,

eddig összesen 474 település vett részt a programban, nincsen olyan része az országnak, amely kimaradt volna a faültetésekből. A Településfásítási program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb és legátfogóbb belterületi fásítási programjává nőtte ki magát

– emelte ki Zambó Péter.

A kezdeményezés hármas célt szolgált: felhívni a figyelmet a fával borított területek növelésének szükségességére és a vidékfejlesztési program ehhez rendelkezésre álló pályázataira.

Kiemelt cél a kistelepülések zöldítése, az ország környezeti állapotának javítása, illetve a helyi közösségek erősítése.

A Településfásítási programban 3-4 éves, előnevelt, nagy méretű sorfát ültettek el az ország tízezernél kevesebb lakosú településein. Az Agrárminisztérium az egyértelműen jó tapasztalatok alapján és a jelentős igényekre való tekintettel folytatja a programot – tette hozzá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.