Folytatódott májusban az infláció lassulása

Magyar Nemzet
2020. 06. 10. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az infláció szintjét továbbra is az üzemanyagárak mozgása határozza meg, a maginfláció csökkenését azonban májusban a szolgáltatások tavalyinál mérsékeltebb drágulása eredményezte. Az árszínvonal további változásaira a gazdasági újraindulás üteme, a kőolaj világpiaci árának és a forint árfolyamának alakulása lesz meghatározó hatással – vélekednek az elemzők.

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyinál mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. A múlt hónapban negyedik hónapja lassult a fogyasztói árak növekedési üteme a januári 4,7 százalékosról és az áprilisi 2,4 százalék után. Egy hónap alatt 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az élelmiszerek ára 8,4 százalékkal nőtt tavaly májushoz mérve, a jármű üzemanyagoké 22,0 százalékkal csökkent, ami csak 0,7 százalékponttal kisebb esés az előző havinál. A dohányáruk 11,1 százalékkal, a szeszes italoké 2,4 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért az előző havi és az egy évvel korábbi háromszázalékos növekedéssel szemben 2,6 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy éve.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a következő hónapokban az üzemanyagárak növekedése miatt az infláció a háromszázalékos inflációs cél közelébe emelkedhet, majd a nyár végétől kissé meghaladhatja a három százalékot, így idén 3,3 százalékos átlagos inflációra számíthatunk a tavalyi 3,4 százalék után. Az elemző kitért arra is, hogy az infláció a járványhelyzet alatti hónapokban nem tükrözi az átlagos fogyasztói kosarat.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint is az üzemanyagok áresése fogta vissza az infláció értékét májusban. Bár a forint továbbra is gyenge, az elmúlt időszakban erősödött, ami kismértékben fékezhette az inflációt. A mutató jövőbeni alakulását befolyásolja majd az olajár, illetve a forint árfolyamának alakulása. Mérsékelt olajár-emelkedés és stabil vagy kissé erősödő forint esetén az infláció a jegybanki célsáv közelében alakulhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.