Fónagy János: Tartsák magukat a szakszervezetek a megállapodáshoz

Tovább folytatódik a béralku az állami vállalatok szakszervezetei és a vezetés ill. a tulajdonos, a magyar állam között. Az eddigi 2017-2019-es megállapodás betartásához viszont ragaszkodik a kormány, ahogyan maga is betartotta azt – közölte Fónagy János, az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

Forrás: ECHO TV2019. 02. 07. 11:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meglévő bérmegállapodás mellett új egyezséget szorgalmaznak a munkavállalói érdekképviseletek az állami vállalatoknál. A jelenleg érvényben lévő, 2017-ben megkötött és ez év végéig szóló egyezség szerint 30 százalékos bérfelzárkóztatást kell végrehajtani. 2019-re ebből átlagosan öt százalék jut. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke sikeresnek értékelte a megállapodást, de szerinte a cégeknek nagy szükségük van további munkaerőre, az ő toborzásukhoz pedig további átlagosan nyolc százalékos felzárkóztatásra van szükség. A tárgyalások során többéves megállapodás megkötését is szorgalmaznák, évente két számjegyű bérfelzárkóztatási pályával.

A kormány álláspontja szerint először végre kell hajtani a 2017-ben megkötött 3 éves bérmegállapodást, amelyben az is szerepel, hogy ezalatt nem lépnek fel további bérigénnyel a szakszervezetek – közölte Fónagy János.

A nemzeti vagyonért felelős államtitkár hozzátette: a kormány teljes egészében betartotta a megállapodás ráeső részét. A 2017-es bérmegállapodásban szereplő összeget az állam maradéktalanul rendelkezésre bocsájtotta illetve a 2019-ben esedékes 5 százalékos emelést folyósítja – tette hozzá.

A munkabéke további megóvása érdekében már folynak a szokásos, éves bértárgyalások az érdekvédelmi szervezetek és a kormány között – közölte Tóth Kriszta kérdésére az államtitkár, aki egyúttal jelezte: a megállapodás mellett ugyanolyan fontos az évenkénti 8 százalékos minimálbér emelésnek a hatása illetve a legalacsonyabb szakmunkásbér növekedése is.

A teljes beszélgetés megtekinthető az ECHO TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.