Forradalmasítaná a Google a számítógépes játékpiacot

Idén a Google is belecsap a játék­iparba, miután beindítja az eddig nem létező streamszolgáltatását, amitől a leginkább keresőjéről ismert óriásvállalat a piac alapvető átalakulását várja. A Google birtokában van a kellő technológiai háttérnek, kérdés, hogy mit lépnek a riválisok, illetve mennyire lesz népszerű a valóban újszerű szolgáltatás.

Rácz Gergő
2019. 03. 21. 13:30
Google vice president and general manager Phil Harrison speaks during a Google keynote address announcing a new video gaming streaming service named Stadia at the Gaming Developers Conference in San Francisco
Phil Harrison, a cég alelnöke a Stadia kaliforniai bemutatóján Fotó: REUTERS/Stephen Lam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatta legújabb, forradalminak ígért szolgáltatását a Google, amivel a világszerte 135 milliárd dollárosra becsült számítógépes játékpiac alapvető megújítását ígéri. A Stadia névre keresztelt platform lényege, hogy bármilyen eszközön azonnal lehet a támogatott játékokkal játszani, nem kell hozzá semmilyen külön eszköz. Lehet játszani a tévén a nappaliban vagy telefonon a buszon.

A bemutatóeseményen a Google azzal büszkélkedett, hogy a platform mindezt már most tudja olyan minőségben biztostani, mint egy új generációs játékkonzol. Ráadásul a cég további számottevő javulást is ígér a grafikai minőségben és kihagyásmentes adatáramlásban. Ehhez a Google kirívóan jó helyzetben van, nagyon erős szerteágazó technológiai háttérrel rendelkezik, amit az is támogat, hogy már széleskörűen elérhető a nagy sebességű internet a főbb piacokon. Ezen a téren Magyarország is jól áll, rendre előkelő helyen szerepel a hazai hálózat a különböző nemzetközi összevetésekben. A Stadiát emiatt is hívják többen a videójátékok Netflixének a népszerű sorozattékára utalva.

Az még nem világos, hogy milyen üzleti modell mentén működne a Stadia, ahogy az sem, hogy milyen tartalmak lesznek benne a játékkínálatban. Abban viszont aligha lehet kétely, hogy a versenytársaknak is lépniük kell, ha nem akarnak leszakadni a piacon. A Google mellett például az Apple vagy a Microsoft is hasonló szolgáltatást tervez, és a technológiai átalakulása mellett az erőviszonyok is változnak az egyes fejlesztők között.

Phil Harrison, a cég alelnöke a Stadia kaliforniai bemutatóján
Fotó: REUTERS/Stephen Lam

Nem véletlen, hogy felmerült: a Playstationt gyártó Sony felvásárolja a több mint tízmilliárd dollár kapitalizációjú Take Two vállalatot, ami többek között az immár ­harmincmilliót meghaladó felhasználóval rendelkező Grand Theft Auto online-t működteti számos más népszerű játéksorozat kiadása mellett. A Microsoft is felvásárlásokra készülhet, mert több milliárd dollárnyi befektethető tőkéje van. A cégről tavaly olyan spekuláció is napvilágot látott, hogy akár az Electronic Arts méretű óriást is felvásárolhatja, mivel szüksége lenne minél több, exkluzív játékra. Ebben ugyanis a Sony sokkal jobban áll, ráadásul kizárólag a japán cég konzolján játszható játékok közül sokból siker lett.

Óriásbírság szabálysértésért

Nem csak jó hírek érkeztek a Google-ről tegnap, miután a cégre hatalmas bírságot rótt ki az Európai Bizottság. Ezúttal 1,49 milliárd euró, mintegy 466 milliárd forint büntetést szabott ki a testület, kimondva, hogy az AdSense nevű hirdetési platformjával az amerikai internetes óriásvállalat megsértette a versenyszabályokat. A bizottság szerint a vállalat megsértette a közösség trösztellenes szabályait azáltal, hogy számos korlátozó záradékot foglalt bele a különböző weboldalakkal megkötött szerződéseibe, amelyek megakadályozták ezeken az oldalakon a rivális cégek hirdetőinek megjelentetését. A Google ezzel bebetonozta dominanciáját a piacon, és versenyellenes szerződéses korlátozások használatával kivonta magát a versenynyomás alól. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.