Fürdőhelyeken sem nagyobb a víruskockázat

Ha már tönkretette a turizmust, a nyári strandolást legalább nem fenyegeti a koronavírus-veszély, legalábbis ami a vízben való fürdőzést illeti. Az új típusú vírus nem él meg a Balatonban, de a megfelelően klórozott házi medencében sem, az eddig önfeledt vízparti programoknál is a tömeges jelenlét tűnik majd a legnagyobb veszélynek.

Magyar Nemzet
2020. 04. 27. 10:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell arra számítanunk, hogy a természetes vizekben, például a Balatonban jelen lenne a koronavírus, akár most, akár később, amikor már lecseng ez az időszak – mondta a Likebala­ton.hu-nak Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa arról, hogy a belföldi turizmus már látható újraindulásával sokakban felmerült, az idén biztonságos-e a Balatonban vagy más természetes vizű strandokon fürdeni a Covid-19 miatt.

Kifejtette: a levegőhöz hasonlóan, a víz is az ember természetes közege, azonban nem fenyeget az a veszély, hogy mindkettőben hasonló módon él meg a cseppfertőzéssel terjedő koronavírus, vagyis nem kell tartanunk a vízzel való fertőzéstől. Ez a szakértő szerint azért van, mert a vírusok mutálódnak, a saját igényeiknek megfelelően terjednek, nem általános útvonalakon.

– Ennél a csoportnál kifejezetten a cseppfertőzéssel való terjedés jellemző, aminek az a feltétele, hogy nyálkahártyára, lehetőleg orrnyálkahártyára kerüljön a fertőzőképes vírus – fejtette ki Földvári Gábor. A Covid-19 túlélési képessége viszont a gazdán kívül minimális, ezért hosszabb távon nem marad fertőző a számára idegen közegben, például a vízben. Kiemelte, hogy a tudományos szakirodalomban sem találni erre vonatkozó leírást.

A fürdőkről, uszodákról, családi medencékről megemlítette: az már biztos, hogy a klórozott víz kifejezetten ellensége a koronavírusnak, mivel fehérjeburkai vannak, és önmagában nem képes szaporodni, csak a megfelelő gazda segítségével. Ezért jó ellene a szappanos kézmosás is. – Ha jól kezelik – klórral például – a magánházak medencéit, akkor ott sem fordulhat elő fertőzésveszély – fogalmazott a szakértő a portálnak.

Ezzel együtt a nyaralások tervezése kezdetén arra figyelmeztetett: a külföldi és a hazai példák is azt mutatják, hogy az emberek egyidejű, tömeges jelenléte a legfőbb rizikófaktor. Ha a családi medencében megfordulnak a szomszédok és más ismerősök is, akkor fennállhat a fertőzésveszély. De nem a víz, hanem a nagyobb számú, egy légtérben lévő, egymáshoz közel lévő emberek jelentik a kockázatot – mondta a kutatóközpont főmunkatársa, aki szerint, ha már lefutott a járvány és eltűnt a vírus, lehetőségünk lesz a gyülekezésre, addig viszont a szabadság alatt nem tanácsos olyan helyre menni, ahol tömeg van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.