Gazdaságélénkítő csomagot jelentett be Angela Merkel

A munkanélküliség májusban 6,3 százalékra emelkedett a megelőző hónap 5,8 százaléka után.

Mártonffy Attila
2020. 06. 04. 18:21
MERKEL, Angela
Berlin, 2020. május 20. Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart a berlini kancellária épületében 2020. május 20-án, öt nemzetközi gazdasági szervezet és pénzügyi intézmény vezetõjével tartott videokonferencia után. Merkel elmondta, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelése során nem cél a nemzetközi ellátási láncok megszüntetése, valamint hangsúlyozta az országok közötti együttmûködés fontosságát. MTI/EPA pool/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százharmincmilliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomagot jelentett be Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvány következtében megroggyant gazdaság talpra állítására; erről a koalíciós kormánypártok szerdán állapodtak meg. Többek között átmenetileg 19-ről 16 százalékra mérséklik az általános forgalmi adót, 300 euróval növelik a gyermektámogatási segélyt, valamint megduplázzák az elektromos autók vásárlására fordítható támogatást. Egyidejűleg a kormány létrehoz egy 50 milliárd eurós alapot a klímaváltozás hatásainak kiküszöbölésére, az innovációra és a német gazdaság digitalizációjára.

A Deutsche Welle német hírportál szerint az intézkedésekről Merkel Kereszténydemokrata Unió pártja, testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió, valamint kisebb koalíciós partnerük, a balközép Német Szociáldemokrata Párt állapodott meg maratoni, huszonegy órás tárgyalás után. Merkel méltatta, hogy a kormány merész programot vállalt fel, amely ösztönzi a fogyasztást, a beruházást és az innovációt, továbbá enyhíti az átlagos német polgárokra nehezedő pénzügyi nyomást. A koronavírus következtében kieső adóbevételek nagysága ugyanakkor mintegy százmilliárd euróra tehető.

– A járvány hatásainak kiküszöbölése nyilvánvalóan bátor intézkedéseket követel. Munkahelyek megtartásáról, a gazdasági élet fenntartásáról vagy újraindításáról van szó – mondta a kancellár Berlinben újságíróknak. A német gazdaság az idei első fél évben süllyedt recesszióba, s várhatóan a második negyedévben tovább gyorsul a lejtmenet. A munkanélküliség májusban 6,3 százalékra emelkedett a megelőző hónap 5,8 százaléka után. Az állástalanok aránya sokkal nagyobb lett volna, ha a kormány nem engedte volna meg a vállalatoknak, hogy több mint hétmillió munkavállaló esetében csökkentsék a munkaidőt és a béreket, cserébe munkahelyük megtartásáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.