Gazdaságvédelmi akció: Magasabb összegű juttatás adható

A gazdaságvédelmi akció keretében a korábbi, munkavállalónként évi 200 ezer forintról 400 ezer forintra emelkedett a közszférában adható béren kívüli juttatási keret, míg a versenyszférában az összeghatár évente 800 ezer forint. Június 30-ig ráadásul nem kell a munkáltatónak járulékot fizetnie a SZÉP kártya feltöltések után.

Nagy Kristóf
2020. 05. 14. 16:37
null
Nem mindenki tudja kihasználni a kártyán lévő teljes keretet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magasabb összeg, évente nettó 400 ezer forintos béren kívüli juttatás adható a közszférában, a gazdaságvédelmi akció keretében emelkedett duplájára a korábbi összeghatár. A versenyszféra dolgozói évente nettó 800 ezer forintos keretet kaphatnak munkáltatójuktól.

Fontos, hogy június 30-ig a SZÉP-kártya feltöltések után nem kell a munkáltatónak szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetnie, a feltöltött összeget csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli. Júliustól már meg kell fizetnie a járulékot a munkáltatónak, ekkortól viszont további két százalékponttal 15,5 százalékra csökken a szocho mértéke.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének összegzése szerint a közszférában megnövelt kafetéria-keret nem jelenti a juttatások automatikus emelését, mivel a személyi kiadásokra fordított költségvetési keretek nem változtak. Ugyanakkor a munkáltatónak lehetősége van erre, amennyiben az adott intézményben meghatározott alkalmazotti létszámnál kevesebben dolgoznak.

A versenyszférában az elmúlt években átalakított juttatási rendszernek köszönhetően a SZÉP-kártya a legelterjedtebb és legkedvezőbb béren kívüli juttatási forma. Munkavállalónként – kedvezményes adózás, június végéig szocho-mentesség mellett – évi nettó 800 ezres keret adható. A SZÉP-kártya három alszámlája az alábbiak szerint tölthető fel:

  • Szálláshely alszámla: legfeljebb évi 400 ezer forint, amely a kormányrendeletben meghatározott szálláshely-szolgáltatásokra használható fel.
  • Vendéglátás alszámla: legfeljebb évi 265 ezer forint, amely melegkonyhás vendéglátóhelyeken költhető el, beleértve a munkahelyi konyhát is.
  • Szabadidő alszámla: legfeljebb évi 135 ezer forint, amely a rekreációs, egészségmegőrzést támogató szolgáltatásokra használható fel.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.