GVH: Kevesebbet fizet, aki együttműködik

Szigorúan fellép a Gazdasági Versenyhivatal a kartellezés ellen – különösen, ha azok közbeszerzési eljárásokat érintenek. Az elmúlt időszakban több jelentős, versenykorlátozó magatartás miatt indított ügyben született határozat – hívta fel a figyelmet a hivatal.

Magyar Nemzet
2020. 02. 13. 15:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal közölte: a tavaly év végén zajlott kartellvizsgálatok eredményeként összesen hárommilliárd forintnyi bírságot szabtak ki. Azokat a cégeket viszont, amelyek együttműködtek a GVH-val, jelentősen, összesen csaknem másfél milliárd forinttal kisebb összegekkel bírságolták. Ennek a hivatal részéről az a fő üzenete, hogy segítené a piacok megtisztulását az engedékenységi politika és az egyezségi eljárás eszközeivel. (Az engedékenységi politika a saját jogsértésüket feltáró cégeknek, míg az egyezségi eljárás a jogsértést elismerő és a jogorvoslati jogáról lemondó vállalkozás számára jelenti a bírság könnyítését.)

Ezzel szemben viszont a fogyasztóvédelmi ügyekben kiszabott büntetések összege tavaly meghaladta a kartell ügyek miatt megállapított bírságokét. Ennek oka, hogy a GVH a fogyasztókat érintő jogsértéseket immár szigorúbban bünteti, mint a korábbi években.

Az év végi kartellügyek következményeként több mint félmilliárd forintos bírságot kell fizetnie egy riasztó berendezéseket és kellékeket forgalmazó cégnek és magyarországi disztribútorainak, amelyek közel tíz éven át korlátozták az értékesítők versenyét.

Ugyancsak jelentős büntetést kapott az az öt vállalkozás, amelyek uniós támogatású pályázatokon hulladékkezelésre szolgáló gyűjtőedények, gépjárművek és berendezések beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásokban játszottak össze az ország több területén.

Uniós pályázathoz kapcsolódó közbeszerzésekkel volt kapcsolatos az az 1,6 milliárd forintos bírság is, amelyet hét, MRI-, CT- és röntgen berendezéseket gyártó és forgalmazó vállalkozásra rótt ki a versenyhatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.