Gyakoribbá válhat a részmunkaidős foglalkoztatás

A munkaerőhiány miatt a cégek egyre inkább nyitnak az itthon még kevésbé elterjedt foglalkoztatási formák felé – mutatott rá Bedő Krisztina.

Magyar Nemzet
2020. 02. 19. 16:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több munkaügyi kérdésben is reagálniuk kell a hazai cégeknek a januártól érvényes törvénymódosításokra. A gyermeket nevelőknél módosultak a részmunkaidős foglalkoztatás körülményei – figyelmeztetett az EY. A munkavállaló kérésére a gyermek négy éves koráig – amennyiben az alkalmazott három vagy több gyermeket nevel, akkor egészen hat éves korig – a munkáltató köteles az általános teljes napi munkaidő felét részmunkaidőssé alakítani. A korábbi szabályozás a gyermek három, illetve öt éves koráig kötelezte a cégeket a munkaszerződés módosítására.

– A munkaerőhiány miatt a cégek egyre inkább nyitnak az itthon még kevésbé elterjedt foglalkoztatási formák felé. Miután idén sem várható érdemi változás a munkaerőpiacon, így szinte biztos, hogy ezen a téren további fejlődésre számíthatunk a társaságok részéről – mutatott rá a közleményben Bedő Krisztina, az EY személyügyi tanácsadással foglalkozó csapatának partnere. Kiemelte: akik nem követik a dolgozók igényeit, azoknak komoly kihívást fog jelenteni az alkalmazottak megtartása, ez pedig idővel versenyhátrányt okozhat a számukra.

Nem csak a gyermekesek foglalkoztatási körülményeire kell figyelniük a cégeknek, de a rehabilitációs hozzájárulás összegének növekedésére is, ami éves szinten a minimálbér kilencszerese. Azoknak a vállalkozásnak, ahol az alkalmazottak száma meghaladja ugyan a 25 főt, ám az általuk foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek aránya nem éri el az öt százalékot, minden hiányzó megváltozott munkaképességű munkavállaló után 1,449 ezer forint kell rehabilitációs hozzájárulásként 2020-ban befizetnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.