Győrben is szünetel az Audi

A Volkswagen-csoporthoz tartozó győri Audinál is leáll hétfőtől a termelés azt követően, hogy a legnagyobb autógyártó óriás tegnap bejelentette, a koronavírus-járvány miatt kialakult piaci zavarok miatt szinte az összes európai üzemében felfüggeszti a gyártást a következő két-három hétre.

Nagy Kristóf
2020. 03. 18. 9:24
null
Tetszhalál. Valamennyi európai üzemben és Mexikóban is elnémulnak a gyártósorok Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leáll hétfőtől a termelés a győri Audi Hungaria Zrt.-nél – olvasható a vállalat közleményében. A győri üzem a leállást a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az emiatt jelentkező, alkatrészellátási bizonytalansággal indokolta. Az Audi felidézte: a Volkswagen konszern a győri gyárhoz hasonlóan a legtöbb telephelyén felfüggeszti a termelést, beleértve az ingostadti, a neckarsulmi, a brüsszeli és a mexikói telephelyeit is. Az Audi az üzemi tanáccsal és a Volkswagen konszernnel egyetértésben tervezi leállítani a termelést telephelyein a hét végéig, szervezett és ellenőrzött formában.

Korábban beszámoltunk róla, a győri üzemben a múlt héten írta alá a munkáltató a helyi szakszervezettel kötött bérmegállapodást. Az alku részeként a munkavállalók hosszú távú foglalkoztatását garantáló intézkedésekben is megállapodtak a felek, a tárgyalások során még a német autóipar korábban előrejelzett visszaesése miatt.

Herbert Diess, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója szintén tegnap jelentette be, hogy a legtöbb németországi és európai üzemben két-három hétre felfüggesztik a termelést. Ennek oka, hogy a járvány miatt nemcsak alkatrészhiány jelentkezik, de jelentősen csökkent a kereslet is. Sajtóhírek szerint az üzemi tanács egy levélben tájékoztatta a munkavállalókat, hogy a pénteki műszakzárással áll le a termelés a legtöbb üzemben Németországban és Európa más országaiban. A beszámolók szerint a napokban több üzem dolgozói között regisztráltak fertőzötteket, és megszigorították a higiéniai, járványvédelmi előírásokat.

Tetszhalál. Valamennyi európai üzemben és Mexikóban is elnémulnak a gyártósorok
Fotó: Kurucz Árpád

Frank Witter, a Volkswagen pénzügyi igazgatója a termelés leállításáról szóló bejelentést követően kiemelte: nem tudni, hogy a járvány milyen súlyosan és milyen hosszan hátráltatja a vállalatcsoportot, ezért szinte lehetetlen előrejelzést adni a pénzügyi hatásokról. Az elmúlt hat évben a Volkswagen-csoport értékesítette a legtöbb járművet, maga mögött hagyva a versenytársakat.

Napról napra nő azoknak a nemzetközi nagyvállalatoknak a száma, amelyek bejelentik termelésük leállítását a koronavírus miatt. Az Airbus európai repülőgépgyártó szintén tegnap jelentette be, hogy a koronavírus miatt leállította a termelését franciaországi és spanyolországi gyáraiban, egyelőre a következő négy napra. A szigorú spanyol intézkedések miatt a Volkswagen mellett a Renault is bejelentette a termelés felfüggesztését. A Peugeot, Opel és Vauxhall márkákat gyártó francia PSA, valamint az olasz–amerikai Fiat Chrysler Automobiles már hétfőn bejelentette, március 27-ig a legtöbb euró­pai üzemében szünetelteti a gyártást. A döntés a szentgotthárdi Opel gyárat is érinti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.