Háborús hangulat a részvénypiacokon

A feltörekvő piacok részvényei megközelítőleg 10 százalékot gyengültek az elmúlt négy hétben, és ez a trend folytatódhat.

Magyar Nemzet
2019. 05. 23. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai–kínai kereskedelmi feszültség további várható, valamint előre nem kalkulálható fejleményei miatt a befektetőknek fokozottabban kell figyelniük arra, hogy az amerikai vállalatok mekkora kitettséggel, üzleti érdekeltséggel rendelkeznek Kína viszonylatában.

Az Apple várhatóan már rövid időn belül megszenvedi a Huawei-ellenes intézkedések miatti kínai megtorlást, nem mellékesen azért, mert az almás óriáscég bevételének mintegy húsz százaléka származik a világ legnépesebb országából, ami tavaly abszolút értékben 52 milliárd dollárt jelentett. Számos nagy amerikai cég mellett azonban egész iparágak is megéreznék a kereskedelmi háború nyomán a globális ellátási láncban keletkező zavarokat, leginkább a félvezető­gyártás, az autógyártás, a szállítás, az acélipar, a vegyipar és az elektronika – vélekedik Peter Garnry, a Saxo Bank szakértője.

A háborús készülődés elemzésekor nem elhanyagolható szempont, hogy Kínának egy különleges fegyvere is van a konfliktusban: az ázsiai ország felügyeli a világ ritkaföldfémiparának 85 százalékát – hívja fel a figyelmet a szakértő. A ritkaföldfémek kritikus fontosságúak az elektronikában és a hadi eszközök egyes típusainál, így például a precíziós fegyverek, GPS-berendezések esetében. Minden bizonnyal ezzel van összefüggésben az is, hogy a ritkaföldfém-bányászattal foglalkozó ausztrál Lynas a héten bejelentette, hogy amerikai ritkaföldfém-bányászati cégekkel együtt közösen termelőüzemet hoz létre az Egyesült Államokban.

A kínai jüan gyengülése a dollárral szemben részben ellensúlyozhatja az amerikai vámok miatti károkat, a zöldhasú ára fel is ugrott 7 jüan közelébe, amelyet sokan Peking tolerancia­küszöbének tartanak. A dollár árfolyama az amerikai vámemelések következtében még túl is léphet ezen a kritikus értéken, ami komoly hatással lenne a pénzpiacokra – figyelmeztet Peter Garnry. A részvénypiacok valószínűleg eséssel reagálnának erre a fejleményre, a japán jen pedig sokat profitálna belőle. Továbbá megnőhet az opciók szerepe is a részvénypiac esetleges hirtelen mozgásainak fedezésére.

A feltörekvő piacok részvényei megközelítőleg 10 százalékot gyengültek az elmúlt négy hétben, és ez a trend folytatódhat. Emiatt sok befektető igyekszik csökkenteni a feltörekvő piaci részvények súlyát a portfóliójában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.