Haladékot kapott a TikTok az üzletágának megmentésére

A népszerű kínai tulajdonú videómegosztót Donald Trump kényszeríti amerikai tulajdonosok bevonására.

Fellegi Tamás Péter
2020. 11. 15. 8:00
null
A fejlesztő globális cégként definiálja a TikTokot Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hónapja az amerikai elnök ultimátumot adott a TikTok üzemeltetőjének, a ByteDance-nek: amennyiben nem adja amerikai tulajdonba USA-beli operációját, betiltják a szolgáltatást. Az indoklás az volt, hogy a cég kiszolgáltatja a felhasználók adatait a kínai hatóságoknak. A cég a vádat alaptalannak nevezte, és szakértők sem tartják azt valószínűnek, mindez rövid távon azonban nem változtat a helyzeten.

Több megoldás is szóba jött, a vevők érthető módon sorban álltak a rendkívül népszerű, csak az Egyesült Államokban százmillió felhasználóval rendelkező alkalmazást üzemeltető vállalkozásért. Végül kompromisszumos megoldás született, amely szerint az Oracle és a Walmart beszállna a cégbe, többségi tulajdont szereznének, a társaság pedig globális céggé alakulna, amelynek központja az Egyesült Államokban lenne. A megoldásra azonban mindeddig nem bólintott rá az amerikai kormányzat, miközben az ügylet tető alá hozatalának határideje csütörtökön lejárt. Most az a döntés született, hogy a cég 15 nap haladékot kapott november 27-ig arra, hogy megszerezze a jóváhagyást.

A globálisan meglehetősen népszerű alkalmazásnak csak az Egyesült Államokban százmillió felhasználója van
Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Nem kizárt, hogy a döntéshez Donald Trump jóváhagyására is szükség volt, akinek azonban az elnökválasztás miatt nem jutott ideje arra, hogy ezzel foglalkozzon. A cég ugyanakkor több bírósági keresetet is beadott. Elképzelhető, hogy így megpróbálja elhúzni az ügyet Joe Biden várható hivatalba lépéséig, arra számítva, hogy az új elnök nagyobb rugalmasságot tanúsít majd az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.