Hamarosan jóval olcsóbb lehet a zöldhidrogén

Kilogrammonként két dolláros előállítási ár elérése és a termelés ötvenszeresére emelése a cél.

2020. 12. 08. 10:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesítették erejüket a világ legnagyobb zöldhidrogén fejlesztői azzal a céllal, hogy a mai ötvenszeresére emeljék a következő hat évben a termelésüket – egyúttal radikálisan levinnék a termék költségeit. A Green Hydrogen Catapult nevű együttműködésben – írta a BBC – az ACWA Power, a CWP Renewables, az Envision, az Iberdola, az Ørsted, az Snam és a Yara vesz részt. A megoldandó probléma az, hogy jelenleg a megújuló alapon termelt villamos energiával végzett hidrolízis jóval drágább, mint a földgáz elemeire bontása. Akkor lenne versenyképes az előbbi, ha elérné a kilogrammonkénti két dolláros előállítási költséget a mostani 3,5–8 dollárhoz képest.

Egyes iparági szakérők ugyan kétlik, hogy ez a cél elérhető, a konzorciumi tag ACWA egyik képviselője, Paddy Padmanathan elárulta bizakodásának okát. A napenergia hasznosítására kiváló körülményeket biztosító Szaharában már fejlett a napelemes infrastruktúra, ezért esélyes, hogy az olcsóbb hidrogént ott lehet majd előállítani. A szakember szerint ez azért jó alap, mert a térségben már sikerült jóval két dollárcent alá tornázni az áram kilowattórájának előállítási költségét. Ipari szempontból – tette hozzá – nem látják akadályát a cél elérésének, ezért itt az ideje a nagy méretű termelés útján való költségcsökkentésnek.

A közlekedésben is felhasználható a periódusos rendszer első eleme
Fotó: Reuters/Alex Gallardo

Ha az előállítás gazdaságosabbá is tehető, még mindig több kihívás előtt áll az éppen fejlődő hidrogénenergetikai iparág.

A gázt nagyjából hétszáz atmoszféra nyomáson és -253 Celsius-fokon kell tartani, a legkisebb résen is elszökik, ráadásul a földgáz energiaértékének csak a negyedével rendelkezik ugyanannyi térfogatra vetítve. Emellett egyes fémekben oldódik, és kifejezetten robbanásveszélyes.

Az energetikai felhasználásának kidolgozására világszerte, így Magyarországon is futnak kísérleti projektek, nemrégiben több mint 11 milliárd forintot ítélt oda erre a célra az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.