Hamis aláírásokkal szereztek meg brit bankok otthonokat

Kritikák kereszttüzébe került a brit Nemzeti Nyomozóiroda, mivel annak ellenére, hogy jókora mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésére, nem vizsgálódik egy olyan ügyben, amely során a gyanú szerint brit bankok aláíráshamisítással szereztek meg otthonokat. A BBC cikke szerint a hatóság mérlegeli, hogy a bizonyítékok valóban elégségesek-e ahhoz, hogy nyomozást indítson.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2020. 09. 07. 9:44
A woman wearing a protective face mask walks out of an underground tube station in the City of London financial district, whilst British stocks tumble as investors fear that the coronavirus outbreak could stall the global economy, London
A woman wearing a protective face mask walks out of an underground tube station in the City of London financial district, whilst British stocks tumble as investors fear that the coronavirus outbreak could stall the global economy, London, Britain, March 9, 2020. REUTERS/Toby Melville - RC2AGF9ASC30 Fotó: Toby Melville
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brit parlamenti képviselők már egy éve sürgetik, hogy nyomozás induljon abban az ügyben, amelyben a gyanú szerint brit bankok hamis aláírásokkal láttak el dokumentumokat, hogy így szerezhessék meg ügyfeleik otthonait. A botrány egy éve pattant ki, a BBC News vizsgálódása nyomán. A BBC tavaly júliusban írta meg, hogy egy állami tulajdonban lévő brit bank képviselőit azzal vádolják,

hogy bírósági dokumentumokat láttak el hamisított aláírással egyes, a bank által visszavett ingatlanokkal kapcsolatos ügyekben.

A cikk megemlíti, hogy az Egyesült Államokban hasonló esetben milliárd dolláros büntetésekre és millió dolláros kompenzációkra került sor.

A BBC szerint a brit nemzeti nyomozóiroda (National Crime Agency, NCA) 19 doboznyi dokumentumot kapott 362 üggyel kapcsolatban, azonban – állítják anti-korrupciós aktivisták és parlamenti képviselők – a mai napig nem kerestek meg egyetlen károsultat sem, és vizsgálatot sem indítottak.

Az NCA úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy jelenleg a bizonyítékok felmérése folyik, illetve azt mérlegelik, hogy azok elégségesek-e egy bűnügyi vagy szabályozói vizsgálat lefolytatásához.

A bizonyítékokkal kapcsolatban írásszakértők megerősítették:

számos esetben az ugyanazon a néven szereplő aláírás nem lehet ugyanazon személy kézírása, míg más esetekben ugyanaz a személy írhatott alá több néven is dokumentumokat. A BBC szerint az érintett bankok és hitelintézetek tagadják a vádakat.

A cikk konkrét példát is említ, egy 49 éves nő esetét, aki egy üzleti hiteltartozás következtében kénytelen volt eladni az otthonát, és két gyermekével gyakorlatilag évekig hajléktalanok voltak. A bank bíróságra vitte a tartozást, ott egy olyan papírt mutattak be, ami alapján a hitelfelvevő a teljes vagyonával felel a hiteltartozásért – csakhogy ezt a dokumentumot állítása szerint nem írta alá a cikkben megszólaltatott nő. A bank ügyvédje ráadásul a dokumentum eredetijét nem, csak egy másolatot tudott bemutatni a bíróságon, azonban, mivel a nő nem tudott ügyvédet fogadni és saját magát képviselte, a bank jogászaival szemben elvesztette a bírósági pert, majd így az otthonát is.

A több száz ügy kapcsán a több mint háromszáz bankot és pénzintézetet tömörítő képviselet, a UK Finance úgy nyilatkozott, hogy a hamisítás bűnügy, és a bankok továbbra is mindent elkövetnek az ilyen ügyek feltárásának érdekében, egyben arra szólították fel ügyfeleiket, hogy ha ilyesmit gyanítanak, azt haladéktalanul jelentsék az érintett banknak és a hatóságoknak is.

Mindezzel kapcsolatban egy online csoport is szerveződött, a Bank Signature Forgery Campaign alapítója a KPMG egykori partnere, Julian Watts, aki azt állítja: az NCA igazgatója, Lynne Owens több megbeszélést is lemondott, amiket Watts azért kezdeményezett, hogy ott átbeszéljék a bizonyítékokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.