Harmincezer falusi csokosra számítanak

A falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, továbbá növelheti a fizetőképes keresletet a majdnem 250 ezer, üresen álló falusi lakóingatlan iránt.

2019. 05. 23. 7:32
null
Csaknem 2500 településen lesz elérhető a konstrukció Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős érdeklődésre számít a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésénél a Takarék-csoport: a 2019. július 1-je és 2022. június 30-a között elérhető támogatási formával a három év során mintegy harmincezer család élhet, ami 150 milliárd forint támogatást jelenthet. A már megszokott csokhoz hasonlóan a vissza nem térítendő támogatás mellé államilag kamattámogatott, kedvezményes hitel is igényelhető. Ennek mértéke az elemzés szerint országosan megközelítheti az évi húszmilliárd forintot.

A becslés egybevág a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésével, miszerint a falusi csoknak a lakáspiacon jelentős hatása lehet, mivel a háromgyermekeseknek elérhető öt plusz öt millió forint – vásárlásra és felújításra igénybe vehető – támogatás nagyon kedvező lehetőség az érintett településeken. A jegybank szerint ugyanakkor a hitelezési folyamatokra kevésbé lesz hatással a lehetőség.

Csaknem 2500 településen lesz elérhető a konstrukció
Fotó: Mirkó István

A legfeljebb ötezer lélekszámú, az elmúlt években fogyó népességű, 2486 helységben elérhető támogatás újdonsága, hogy a csok új lakásra érvényes támogatási összege ezeken a településeken használt lakás vásárlására, felújítására és bővítésére is fordítható. Az elemzés szerint a júliustól induló program várhatóan azon családok körében lesz népszerű, amelyek helyben tervezik a gyermekvállalást és az otthonteremtést vagy nagyvárosból szeretnének kiköltözni az érintett települések valamelyikére.

A csoport arra számít, hogy a takarékok fontos szerepet játszanak majd a támogatás kiközvetítésében és a kedvezményes kölcsönök folyósításában. Várakozásaik szerint a falusi csok 30-40 százalékát fogják a takarékokban igényelni a családok. Az elmúlt években minden ötödik támogatást a Takarék-csoport közvetített ki.

– A falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, továbbá növelheti a fizetőképes keresletet a majdnem 250 ezer, üresen álló falusi lakóingatlan iránt. A támogatás emellett munkalehetőséget biztosíthat a helyi vállalkozóknak, így jelentős mértékben ösztönözheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését is – olvasható az elemzésben.

Életkori megkötések

Már június 17-től beadható a babaváró hitel igénylése előzetes vizsgálat céljából az Erste Banknál – közölte lapunkkal a pénzintézet. A jogosult párok így a július 1-jei életbelépést követően szinte azonnal hozzájuthatnak a kedvező, akár tízmillió forintos kölcsönhöz. A gyermeket vállaló házaspárok szabadon felhasználható, nullaszázalékos hitelre lehetnek jogosultak, amelyből – abban az esetben, ha egy házaspárnak úgy születik három gyermeke, hogy köztük legfeljebb három-három év van – akár egy fillért sem kell visszafizetniük. A bank már most elérhető jogosultság-ellenőrzéséből kiderül, hogy az általánosnál szigorúbb feltételeket szabtak meg: a pár mindkét tagjának be kell töltenie a 23. életévét, a feleség nem lehet idősebb 41 évesnél, míg a férj a hitel lejártakor nem töltheti be a 70. életévét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.