Három százalék felett várható a jövő évi gazdasági növekedés

Megmaradhat a kedvező magyar gazdasági növekedési ütem a közeljövőben, bár az idei különösen magas szint nem tartható fenn a K&H elemzője szerint.

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 27. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megmaradhat a kedvező magyar gazdasági növekedési ütem a közeljövőben, bár az idei különösen magas szint nem tartható fenn a K&H elemzője szerint. A kamatkörnyezet is alacsony maradhat, ugyanakkor a gyengülő forint és a viszonylag magas infláció kedvezőtlen lehet.

A világ gazdasági növekedésén belül régiónk jelenleg az élvonalban van 5 százalék körüli növekedésével, mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a bank Győrben tartott szakmai rendezvényén. Ekkora, vagy ennél nagyobb növekedés csak Ázsia országaiban tapasztalható, valamint néhány gyorsan fejlődő afrikai országban.

A világkereskedelem ugyanakkor megtorpant, nem kis részben a kínai-amerikai kereskedelmi háborúnak köszönhetően – mondta el a szakember. Közhely számba megy már az utóbbi időben, hogy ez a hatás a német gazdaságot is erősen érinti. Ott lassú, egy százalék körüli növekedés várható, és ez elvileg Magyarországra is hatással lehet, miután exportunk 30 százaléka oda irányul.

Növekedésünk egyelőre mindazonáltal kiváló, a lassulás jelei nem mutatkoznak, ugyanakkor meg kell említeni, hogy régiós társaink a korábbiakban kissé előreszaladtak Magyarországhoz képest, most pedig nagyjából együtt növekedünk velük.

A legfontosabb kérdés az, hogy el tudunk-e szakadni a német gazdasági növekedéstől, vagyis nálunk megmaradhat-e a jóval magasabb ütem. Németh Dávid szerint egyelőre a munkaerőhiányból adódó bérnövekedési dinamika és ezáltal a belső fogyasztás növekedése egyelőre remekül hajtják a gazdasági növekedést. A szakember szerint jövőre 3-3,5 százalékos növekedés várható a magyar gazdaságban, feltételezve azt is, hogy nem lassul le olyan erősen az eurózóna gazdasága, mint ahogy pár hónappal ezelőtt várták.

Ami további fejlődésünk számára különösen fontos lenne, hogy tartósan magas maradjon a beruházási ráta, nagyjából úgy, ahogy ez Csehországban már hosszú ideje tapasztalható. Fontos, hogy az új technológiákat behozzuk is alkalmazzuk, ehhez viszont a munkaerő folyamatos továbbképzésére is szükség van.

A monetáris környezet eközben különösen laza: világon kintlévő 10 éves állampapírok 40 százaléka negatív kamatozású, további 20 százalék hozama egy százalék alatt van. Ez a rendszer a szakember szerint akár évekig is fennmaradhat és nem látszik, mi lesz a vége. Ez kedvező számunkra: nem kell félni az emelkedő kamatkörnyezettől egy jó darabig. Aggasztónak tartja viszont Németh Dávid a forint folyamatos gyengülését, alulteljesítését a régiós devizákkal szemben, eközben a hazai infláció is magas a környező országokéhoz képest. A gyengülő forint mérsékli a bérfelzárkózás ütemét azáltal, hogy a forintban megvalósuló magas emelkedés egy részét semlegesíti, ráadásul ez a hatás régiónkban is jelentkezik, hisz a 2004 óta az Unióhoz csatlakozott, és még nem eurót használó régiós országok valutája stabil, a forint hozzájuk képest is gyengül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.