Háromszáz éve a legrosszabb teljesítményt nyújtja idén a brit gazdaság

Az eddig felvett 200 milliárd font után legalább ugyanennyi hitelt vesz fel a brit kormány, hogy a válságkezelést finanszírozza. Az ország ráadásul közeledik az EU-tagság utáni átmeneti időszak végéhez, ami újabb kihívást jelent a megtépázott gazdaságnak.

Fellegi Tamás Péter
2020. 11. 22. 17:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit pénzügyminiszter a második világháború óta a legnagyobb kormányzati hitelfelvételt tervezi bejelenteni a napokban, ezzel 400 milliárd font (160 ezermilliárd forint, több mint háromévi magyar GDP) fölé fog emelkedni az idei eladósodás. Ez a brit GDP 17–20 százaléka, miközben a 2008-as válság idején a mérték csak 10 százalék volt. Ráadásul a Bank of England adatai szerint 1709 óta, azaz több mint háromszáz éve a legnagyobb mértékben zuhan idén a brit gazdaság: összesen 11 százalékkal.

A brit gazdaság idén várhatóan 11 százalékkal esik vissza éves szinten – ilyen mértékű megzuhanás 1709 óta nem fordult elő
Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A folyamat ezzel ráadásul nem ér véget: a Citigroup elemzője szerint még további 800 milliárd fontos eladósodás következhet. Az országot erősen sújtja a járvány második hulláma, emellett heteken belül megszűnik Nagy-Britannia kvázi uniós tagsága, vagyis a januári formális EU-kilépés utáni átmeneti állapot, melynek során lényegében minden úgy maradt, mint a tagság alatt volt. Megállapodás még mindig nincs az ezt követő kereskedelmi kapcsolatokról, azonban ha születik is, mindenképpen kedvezőtlenebb lesz a helyzet a brit gazdaság számára, mint most, amikor még hozzáfér az egységes európai piachoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.