Hat hitelintézetre szabott ki bírságot a jegybank

A pénzintézetek több gyanús ügyletet nem jelentettek be az illetékes hatóságnak.

Magyar Nemzet
2020. 06. 18. 12:12
null
Gyanús ügyletek maradtak rejtve a hatóság elől Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 124,2 millió forint bírságot szabott ki hat hitelintézetre a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével összefüggésben feltárt ­hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A pénzintézetek több gyanús ügyletet nem jelentettek be az illetékes hatóságnak, nem megfele­lően működtették a belső ellenőrzési és információs rendszerüket, pontatlanul szűrték a gyanús készpénzes ügyleteket, és hiányoztak a jelentős összegű tranz­akciókhoz szükséges vezetői jóváhagyások is – közölte tegnap az MNB.

A jegybank vizsgálatot folytatott az Erste Bank Hungary Zrt., a K&H Bank Zrt., a MagNet Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Sberbank Magyarország Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. kereskedelmi bankoknál. Azt ellenőrizte, hogy mennyire hatékony a jelentős készpénzforgalommal járó tevékenységekhez kapcsolódó pénzmosás-megelőzési kontroll. A 2018. ­január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintették át, különös tekintettel a kockázatok azonosítására, kezelésére, illetve e folyamatok szabályozására. Az MNB megállapította, hogy a pénzügyi intézmények több esetben nem jelentették be haladéktalanul (vagy ismételten) az erre kijelölt hatóságnak a pénzmosásra, terrorizmusfinanszírozásra vagy a büntetendő cselekményre utaló tudomásukra jutott információkat. Több bank esetében a belső ellenőrzési és informatikai rendszerek terén feltárt hiányosságok miatt nem volt megfelelő a jogszabályban előírt szűrési tevékenység, illetve a szűrési riasztásokat nem dolgozták fel határidőben.

Gyanús ügyletek maradtak rejtve a hatóság elől
Fotó: Kurucz Árpád

A távirati iroda ismertetése szerint, a feltárt jogsértések miatt az MNB 48,2 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra, húszmillió forintot az Uni­Credit Bankra, 19-19 millió forint bírságot az Erste Bankra és a Sberbankra, 11 millió forintot az OTP Bankra, illetve hétmillió forintot a K&H Bankra. A jegybank 30-135 napos határidővel kötelezte a hitelintézeteket a hiányosság kijavítására és az arról szóló rendkívüli írásbeli adatszolgáltatásra. A bírságok összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számítottak a témával kapcsolatos rendszerszintű, súlyos és ismétlődő hiányosságok. Enyhítő körülményként értékelte az MNB, ha az adott hitelintézet a vizsgálat során már intézkedéseket hozott a jogszabálysértés kiküszöbölésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.