Hatalmas mennyiségű napraforgóval csaltak

Nagy keletje van a világban a magyar vetőmagnak, ezt használták ki a jogsértés résztvevői.

Magyar Nemzet
2020. 07. 08. 10:21
Sunflowers are seen on field in Kiev region
Célzott tápanyagpótlással hosszú és rövidtávon is csökkenthetők a költségek Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszázötven tonna napraforgót használtak fel ahhoz a visszaéléshez, amelynek részleteiről szerdán számolt be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet közlése szerint a jogsértés résztvevői egy magyar termelő nevével visszaélve értékesítették az árut: a számlákon a termelő neve és címe szerepelt, a számlaszám azonban már egy másik magyarországi cégé volt. Utóbbi vállalkozásról bebizonyosodott, hogy tavaly nem termesztett, nem vásárolt és nem raktározott el napraforgót, így nyilván nem is értékesíthetett ilyen terményt. A napraforgót egyébként egy hollandiai felvásárló vette meg, az áru végül Olaszországba került.

A hatóság felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország Európa egyik legnagyobb vetőmag-előállító országa, s az itthon termelt jó minőségű vetőmagok iránt rendkívül nagy a kereslet. Az eset kapcsán – többek között az ágazat védelmében – a Nébih felhívja a termelők és a forgalmazók figyelmét, hogy amennyiben hasonló visszaélésre utaló jelet észlelnek, azt haladéktalanul jelezzék a hatóságnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.