Hatalmas pénzek vannak veszélyben

A Nemzetközi Valutaalap a globális recesszió, hosszabb távon akár egy komoly gazdasági válsághelyzet kialakulásától tart a központi bankok laza monetáris politikája miatt.

Horváth Éva
2019. 10. 21. 13:41
The International Monetary Fund (IMF) headquarters building is seen ahead of the IMF/World Bank spring meetings in Washington
IMF-WORLDBANK/ Fotó: REUTERS/Yuri Gripas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a globális recesszió, hosszabb távon akár egy komoly gazdasági válsághelyzet kialakulásától tart a központi bankok laza monetáris politikája miatt. – Sürgősen cselekedniük kell a döntéshozóknak – figyelmeztet az IMF az új pénzügyi stabilitási jelentésében, amelyet a Spiegel idézett. Az alacsony kamatlábak miatt ugyanis az intézményi befektetők, például az alapok, a nyugdíjalapok vagy a biztosítók is egyre nagyobb kockázatot vállalnak. Sérülékenyebbé válásuk pedig súlyos következményekkel járhatnak a globális pénzügyi stabilitásra.

Noha az alacsony kamatlábak rövid távon segítették a gazdaságot, néhány nagyobb részvény- és hitelpiacon az árak meglehetősen magasra emelkedtek. A tetemesebb hozam keresése szintén túlértékeléseket eredményezett, tovább növelte a piacok kockázatait. A jelentés szerint a pénzügyi rendszer gyengeségei nagy valószínűséggel fokozódnak majd és középtávú kockázatot jelentenek a növekedésre is.

Fotó: REUTERS/Yuri Gripas

Az IMF megállapította, hogy globálisan mintegy 15 billió dollár értékű vállalati és államkötvény már nem biztosít pozitív hozamot. Ez problémát jelent például a németországi életbiztosítók számára, mert ügyfeleik továbbra is számottevő értéknövekedést várnak. Emiatt a befektetők egyre inkább alacsony hitelképességű és hosszabb lejáratú konstrukciókban kezdték fialtatni a pénzüket, ami azért veszélyes, mert egy hirtelen kirobbanó válság esetén jó eséllyel ugyanakkor próbálnak majd kiszállni a konstrukciókból. Ez a piacon egyidejű értékesítéshez, egyszersmind hirtelen felszabaduló hatalmas pénzmennyiség (kereslet) megjelenéséhez vezethet.

Jóllehet az amerikai kereskedelmi konfliktusok és a gyengébb globális növekedés arra késztette a főbb központi bankokat, hogy újra és újra lazítsanak monetáris politikájukon, az IMF a vállalatok adósságának növekedését is szkeptikusan szemléli. Azért, mert egy olyan gazdasági válság esetén, amely csak félig olyan rossz, mint a globális pénzügyi válság, nyolc nagy gazdaságban – ideértve az USA-t, Kínát és az Európai Unió néhány tagállamát – a vállalati adósság mintegy 40 százaléka veszélyben lehet. Becslésük szerint ez a pénzmennyiség körülbelül 19 billió dollárra tehető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.