Határok nélküli bankolás

A hónap elejétől zajló uniós figyelemfelhívó kampány célja a bankszámla-nyitással, pénzpiaci szolgáltatásokkal kapcsolatos ismeretek elterjesztése.

Rácz Gergő
2019. 04. 21. 10:43
A woman is reflected in a window as she walks past a branch of Raiffeisen bank in Zurich
Az EU országain belül a tagállamok állampolgárai bárhol igénybe vehetnek pénzpiaci szolgáltatásokat Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hónap elejétől bárki belefuthatott az internetes oldalakon vagy a telefonján az Európai Bizottság hirdetésébe, ami arról hivatott informálni a nagyközönséget, hogy joga és lehetősége van az unió területén bármelyik országban bankszámlát nyitni, pénzpiaci szolgáltatásokat igénybe venni, ahogy azt a vonatkozó uniós irányelv előírja.

– Mivel a magyarok 34 százalékának nincs bankszámlája, ez azt is feltételezi, hogy van, aki nincs tisztában azzal, hogy joga van alapszámlához Magyarországon vagy más tagállamban – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az Európai Bizottság sajtószolgálata.

Kérdésünkre kifejtették, a kampánynak nem célja népszerűsíteni, hogy minél többen más tagállamokban bankoljanak, hanem azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb számban tisztában legyenek azzal, hogy munkavállalóként kaphatják fizetésüket más tagországi bankszámlájukra is, ahonnét így fizethetnek, illetve vásárolhatnak is.

A kampány Magyarország mellett Lengyelországot és Máltát célozza, ahol szintén elmarad a bankszámlával rendelkezők aránya, ez a 2016-os Eurobarometer-felmérés szerint az unióban átlag 24 százalékot jelent. Nálunk a hónap végén rádióhirdetéseket is hallhatunk, más tagállamokban plakátokon is népszerűsíteni fogják a bankszámlanyitást.

Az EU országain belül a tagállamok állampolgárai bárhol igénybe vehetnek pénzpiaci szolgáltatásokat
Fotó: Reuters

Magyarországon az irányelvnek megfelelően az alapszámlát 2016-ban vezették be, az előírás alapján minden banknak lehetővé kell tennie feltétel nélkül minden ügyfélnek, hogy legyen számlája, mellé pedig bankkártyája. Mint arról az alapszámla bevezetését követően többször beszámoltunk, a szakma mindenképp üdvözlendőnek találja, hogy szélesebb csoportok is hozzájuthatnak a banki szolgáltatásokhoz.

Azonban maga a termék nem vonzó, sőt, ahhoz képest, amit amúgy kevés feltétel teljesítése mellett bármelyik banktól megkaphat bármelyik ügyfél, kifejezetten drága is.

Az alapbankszámla havi díjának maximuma a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 1,5 százaléka, így banktól függően 2000 forint körüli, vagyis egy évre vetítve több mint 20 ezer forintot jelenthet. Ez kifejezetten drága ajánlatnak számít, és mivel a bérek minden évben emelkednek, az alapszámla díja is tovább fog nőni.

A bankok sem érdekeltek a termék népszerűsítésében, ezért szinte mindenhol az előírások által engedett maximális díjat kérik az alapszámlás ügyfelektől. Több bank kínálatában most is a korábbi árszabás olvasható, vélhetően a csekély érdeklődés miatt nem frissítették a közzétételeiket, illetve meghagyták korábbi árszabásukat. Cserébe minden banknál találhat az ügyfél az alapszámlánál jóval kedvezőbb díjazású, többletszolgáltatásokat tartalmazó ajánlatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.