Határtalan tehetséggondozás

A száz éve elhunyt Eötvös Loránd mellett Semmelweis Ignác, Szentágothai János, Szent-Györgyi Albert, Bay Zoltán, Jedlik Ányos és Herman Ottó is tagja volt egykoron a Magyar Természettudományi Társulatnak. A 47 évnyi kényszerszünet után 1990-ben újjáalakult szervezet a Kárpát-medencei magyar tehetségek egyik elhivatott mentora.

2019. 04. 04. 15:24
null
Kapcsolatépítés tavaly nyáron a Balaton-felvidéken Forrás: MTTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A (Királyi) Magyar Természettudományi Társulatot 1841 tavaszán alapították Pest-Budán. Aki a reformkorban számított, legyen az modern gondolkodású politikus, valamelyik természettudomány szakavatott művelője, ismerője, ott volt az alapításnál. A társulat – amely túlélte a szabadságharcot, szerencsésen átvészelte az első és a második világháborút – 1952-ig folyamatosan tevékenykedett, 1953-ban politikai döntéssel betiltották. A szervezet – régi nevén – 1990. április 17-én, Beck Mihály, az MTA rendes tagja és Dank Viktor professzor kezdeményezésére azért alakult újjá, hogy egyik bázisa legyen a tehetséggondozásnak, s elérje a tudományok múltbeli és jelenkori eredményei iránt érdeklődőket.

– A szervezet tevékenysége három pilléren nyugszik. Elsőrendű feladatunk, legfontosabb küldetésünk a fiatal tehetségek felkutatása és gondozása. Itt nem tehetünk eleget – mondta lapunknak Tardy János ügyvezető elnök.

Ezt a célt szolgálják az 1990 óta minden esztendőben megszervezett és megtartott, a 13-14 éves, azaz intellektuálisan rendkívül érzékeny korosztálynak kiírt, több fordulós tanulmányi versenyek, amelyeken évente sok ezer fiatal vesz részt. A Hevesy György országos kémia­versenyt idén 30., a Herman Ottó országos biológiaversenyt 29., míg a Teleki Pál országos földrajz-földtan versenyt 27. alkalommal írták ki. Ebből a három tantárgyból e korosztálynak csak ezek az országos megméretések léteznek. A rendezvények egyik látványos hozadéka, hogy a nemzetközi diákolimpiákon sikeresen szereplő hazai fiatalok jelentős része ezeken tűnt fel először. A lelkesedés annak ellenére nagy, hogy a természettudományos órák száma finoman szólva sem nőtt az utóbbi időszakban.

A tanulmányi versenyeket a 2016/2017-es tanévtől kiterjesztették a Kárpát-medence (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság) valamennyi magyar anyanyelvű iskolájára. Az idei kémiaversenyre például csak Erdélyben hétszáz nevezés érkezett, ugyaninnen a földrajzos kiírásra félezer diák jelentkezett. A szervezők figyelme az esélyegyenlőség érdekében arra is kiterjed, hogy a kérdéseket egyaránt értsék a dunaszerdahelyi, a munkácsi és a székelyudvarhelyi gyerekek. Tardy János szerint hatalmas siker, hogy a környező országok pedagógustársadalmát, rajtuk keresztül a diákokat sikerült elérni.

Kapcsolatépítés tavaly nyáron a Balaton-felvidéken
Fotó: MTTE

A legeredményesebb szereplőknek a társulat kezdeményezésére 2017-től egyhetes Kárpát-medencei tehetségtábort rendeznek. 2017-ben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának szervezésében Székelyföldön találkoztak, tavaly a Balaton-felvidéken, az idei nyáron, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szervezésében Kárpátalján jönnek össze a győztesek. – Meggyőződésünk, hogy szép hagyományokon alapuló, időtálló és a kor követelményeihez igazodó törekvéseink teremthetik meg a tudományos közélet hátországát és gyűjtik össze azokat a szakembereket – tudósokat, pedagógusokat –, akik eredménnyel képviselik a tudományt a sok helyütt terjedő áltudományos nézetekkel szemben – mondta el Tardy János.

A kilenc szakosztállyal és kaposvári területi szervezettel működő társulat másik fontos missziója tudománynépszerűsítő konferenciák szervezése. Küldetést teljesítenek, nem rivalizálnak másokkal, nem érdeklik őket a statisztikák, hogy évről évre egyre több rendezvényt tartsanak. Minőséget akarnak, de nem olyat, amit csak a legszűkebb szakma ért meg – mert az nem tudomány-népszerűsítés, hanem köldöknézés. Olyan témákat ragadnak meg, amelyek modernek, a lehető legszélesebb körben válthatnak ki érdeklődést.

Erre volt példa az élelmiszerlánc-biztonság, a biodiverzitás és a népegészségügy összefüggéseit elemző konferencia, a biológiai sokféleség kérdéskörét a hagyományostól elté­rően taglaló előadás-sorozat, illetve a tudományban tapasztalható csalásokat, csúsztatásokat, csalafintaságokat bemutató négy rendezvény. Konferenciáik sikerét jelzi, hogy az előadótermek befogadóképességét meghaladó érdeklődés miatt az események előtt hetekkel le kellett zárniuk a regisztrációt. A közeljövő tervei között szerepel egy nagyszabású tudománytörténeti rendezvény, továbbá a bitcoinnal, a drónokkal és a kiberháborúval kapcsolatos legújabb történések megvitatása – a legjobb előadókkal.

Harmadik küldetésük izgalmas szakmai anyagok, tanulmányok megjelentetése. Évente más-más témakörrel jelentkeznek – legutóbb a tudomány, a technika és az orvoslás körében fellelt statisztikákkal álltak elő. A világ egyik legnagyobb múltú tudományos ismeretterjesztő szervezetének ügyvezető elnöke szerint lassan beérik a befektetett hatalmas munka gyümölcse. Érzékelhetően nő a tevékenységük iránti érdeklődés és a szellemi megméretésekben, a tehetséggondozásban részt vevő diákok száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.