Hatvanmilliárdért pereltek

Tavaly 1200 pert indítottak a cégek és a magánszemélyek az adóhivatal döntései ellen, a jogviták összesen hatvanmilliárd forint sorsának rendezéséért vették kezdetüket. Az átlagosnak nevezhető ügyek mellett akadtak igazán jelentős eljárások is: egy esetben például 3,5 milliárd forint miatt kezdeményeztek pert. A múlt évben legtöbbször a hatóságnak adtak igazat a hazai ítélkező fórumok.

Jakubász Tamás
2019. 04. 24. 9:34
null
Justitia szobra a Kúrián. A legfőbb ítélkező fórum is állást foglalt az adóhivatal perei kapcsán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem babra ment a játék azokban a bírósági eljárásokban, amelyeket egyes magánszemélyek és vállalkozások indítottak meg tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellen. Mint lapunk a hatóságtól megtudta, 2018-ban összesen 1198 esetben kezdeményezték egyesek a hatósági döntések bírósági felülvizsgálatát. Egy-egy ügy átlagosan ötvenmillió forintról szólt, vagyis tavaly nagyjából hatvanmilliárd forint miatt pereskedtek az ügyfelek az adóhivatallal. Mint azt a NAV közölte, akadtak grandiózus esetek is: a legjelentősebb tavalyi ügy 3,5 milliárd forint miatt vette kezdetét, a jogvita társasági adó, illetve különadó kapcsán hozott hivatali határozat miatt bontakozott ki.

A szervezetnél általánosságban hozzátették, hogy a múlt évben leggyakrabban általános forgalmi adó-, személyi jövedelemadó-, regisztrációs adó- és illetékügyekben indultak perek. Ezekben a bírósági eljárásokban legtöbbször például az előzetesen felszámított áfa levonásának megtagadása merült fel, de gyakorta kerültek szóba egyéb céges kérdések, ahogy az ingatlanok forgalmi értékének megállapítása is sokszor adott okot pereskedésre. A cégek sokkal aktívabbak voltak a tárgyalótermekben: tavaly a keresetek kétharmadát gazdasági társaságok terjesztették elő, a beadványok fennmaradó egyharmada magánszemélyektől és egyéni vállalkozóktól érkezett.

Justitia szobra a Kúrián. A legfőbb ítélkező fórum is állást foglalt az adóhivatal
perei kapcsán
Fotó: Havran Zoltán

A hatóság ellen indított perek egyik legérdekesebb kérdése minden egyéb részlettől függetlenül az: nyerhet-e az ügyfél a hatóság ellen? A korábbi években a NAV az ellene megkezdett bírósági eljárásokat – a permegszüntetéseket nem számítva – 70 és 80 százalék közötti arányban nyerte meg, tavaly azonban más volt a helyzet. – Az adóhivatal pernyertességi aránya 2018-ban 68 százalék volt a megyei bíróságokon – kezdték a részletek ismertetését a NAV-nál, majd hozzátették: az adathoz némi magyarázatot érdemes fűzni.

A múlt évben a NAV számos pert vesztett el az úgynevezett helyettes kiadmányozás miatt, vagyis lényegében azért, mert a határozatokat sokszor nem a vezetők, hanem a helyettesük írta alá. – A Kúria azonban idén januárban jogegységi határozatban rögzítette, hogy ebben a témában a bíróságok helytelen jogértelmezés alapján jártak el – idézték fel az adóhivatalnál. – Így – folytatták –, ha a helyettes kiadmányozás miatt elvesztett pereket figyelmen kívül hagyjuk, a NAV pernyertessége tavaly 81 százalék volt.

A korábbi történések többeket nem riasztottak el a pereskedéstől: az adóhivatal másodfokú döntései ellen jelenleg 1104 per van folyamatban az ország bíróságai előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.