Hazajönnek a turizmus szakemberei

Szárnyal a turizmus, sorra dőlnek meg a vendégforgalmi rekordok a belföldi piacon, a bővülés az idén is folytatódik. Az iparág 2010 óta tartó felívelését azonban egyre inkább veszélyezteti a szakképzett munkaerő hiánya, a szektorban több ezer üres pozíció áll betöltetlenül. A szállodák nemcsak szakképzettséget nem igénylő munkavállalókat várnak, hanem a turizmus-vendéglátás területén magasan képzett, gyakorlott munkaerőre is óriási igény mutatkozik.

2019. 05. 25. 8:33
null
A pincéreket sem váltja ki a betanított munkaerő Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig komoly kihívást jelent a turizmusnak, hogy a szaktudással és gyakorlattal rendelkező képzett munkavállalókból jelentős a hiány a vállalkozásoknál. Tavaly átlagosan 2,5 százalékos volt a betöltetlen álláshelyek aránya a vendéglátás és a szállásadás területen, de a szezon közepén ez a szám elérte a 2,8 százalékot is.

Jellemző probléma a magas fluktuáció is, illetve – bár az utóbbi évben nőttek az átlagbérek – hogy a szektorban az átlagkeresetek a nemzetgazdasági átlag kétharmada körül alakulnak. Számos szállodában több tucat pozíciót kínálnak, és nemcsak a képzettséget nem igénylő mosogatás és takarítás terén. Nagy a kereslet a vendégekkel idegen nyelven folyékonyan kommunikáló vagy éppen az éttermi, konyhai szakmai feladatokat ellátó munkaerő iránt.

A pincéreket sem váltja ki a betanított munkaerő
Fotó: Éberling András

Ez utóbbi, a magasan kvalifikált munkaerő hiányát enyhíti a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat. Óriási potenciált jelent a magyar szállodáknak és a vendéglátóknak az a több tucat turizmus–vendéglátás szakos hallgató, aki idegen nyelveket beszél, és fél vagy akár egy éven keresztül is dolgozott már a képzéshez kapcsolódó külföldi gyakorlati programban, ennek birtokában pedig hazatért – vélekedik Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékánja.

A BGE külföldi szakmai partnere, a Resort Leader program gyakorlatorientált képzéseket szervez a 14 országban jelen lévő, nemzetközi hátterű Smaller Earth Group révén. Az ebben részt vevő diákoknak az a céljuk, hogy munkatapasztalatot szerezzenek a turizmusban, illetve utazzanak és nyelvet tanuljanak. A programot itthon több felsőoktatási intézmény is elismeri hivatalos szakmai gyakorlatként.

– Tapasztalataink azt mutatják, hogy a fiatalok többsége a külföldön megszerzett tudást itthon kamatoztatná – közölte lapunkkal Fekete Alex, a Resort Leaders program ügyvezetője. Mint mondta, a diákok számára óriási előnyt jelent, hogy nagy tudású szakemberektől, professzionális környezetben – magas presztízsű és nagy múltú, 4-5 csillagos amerikai hotelekben – tanulhatják el a szállodai munka rejtelmeit három, hat, vagy akár 12 hónapon keresztül. Ez garantálja a további szakmai fejlődésüket, és hogy az önéletrajzukra minden HR-vezető felkapja a fejét – fogalmazott.

Közeledik a nyári szezon, amikor a munkaerőhiány még inkább szembetűnő lesz. A képzettséget nem igénylő munkakörök feltöltéséhez ugyanakkor segítséget jelent a szektornak az olyan diákok munkája is, akik nem a turizmus vagy vendéglátás területén tanulnak. Ám azoknál a felelősségteljes és komoly tapasztalatot igénylő pozícióknál, mint a szakács, a pincér vagy a recepciós, nem lehet betanított munkaerőt alkalmazni, viszont ezeken a területeken is hasznos a külföldi munkatapasztalat.

– Az Egyesült Államok elismert 4-5 csillagos szállodái­ban színvonalas éttermi kiszolgálást és vendégfogadást, valamint konyhaművészetet is tanulhattak a programban részt vevő hallgatók. Eddig összesen több mint 120, csak az idei gyakornoki programunkra közel hatvan turizmus–vendéglátás szakos hallgató jelentkezett, és ez a szám várhatóan bővül, hiszen még nem zártuk le a jelentkezést az ősszel induló turnusra – jelezte Fekete Alex.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.