Hazánk hitelképességi kilátása továbbra is stabil

Magyar Nemzet
2020. 01. 14. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negatív hitelképességi kilátással kezdik a 2020-as évet a közép- és kelet-euró­pai (CEE) EU-gazdaságok a Moody’s Investors Service megítélése szerint, elsősorban a külső növekedési környezet romlása miatt. Magyarország egyéni, befektetési ajánlású államadós-osztályzatának kilátása ugyanakkor változatlanul stabil. A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozza azt is, hogy a közép- és kelet-európai EU-régió gazdasági növekedése továbbra is jelentősen meghaladja az unió növekedési átlagát.

A Moody’s közölte: várakozása szerint a CEE-térség bruttó hazai termékének (GDP) átlagos növekedési üteme a külső visszahúzó tényezők miatt az idén 3,3 százalékra, 2021-ben 3 százalékra lassul a 2019-re valószínűsített 3,8 százalékról. Az előrejelzés szerint a térségen belül a következő két évben Magyarország mellett Lengyelország és Románia gazdasági növekedése éri el vagy haladja meg a 3 százalékot. A cég a világgazdaságban 2,6 százalékos, az euróövezetben 1,2 százalékos gazdasági növekedést vár 2020-ban.

A Moody’s jelenleg „Baa3” szintű, stabil kilátású államadós-besorolást tart érvényben Magyarországra, ami a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s szerint „BBB mínusz”-nak felel meg, ám már mindkettő egy fokozattal javította a magyar besorolást. A magyar szuverén besorolás idei felülvizsgálata feb­ruárban kezdődik, akkor az S&P és a Fitch Ratings, majd márciusban a Moody’s is áttekinti a magyar osztályzatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.